مهدی حلفی
فروردین ماه امسال که عربستان سعودی جنگ همهجانبه خود را به یمن آغاز کرد، سران این کشور تصور میکردند که جنگ یمن در ظرف چند روز به پایان میرسد و نیروهای عربستان میتوانند یمن را اشغال کنند، اما صحنه جنگ طوری رقم خورد که کسی حتی تصورش را هم نمیکرد.
پس از گذشت مدتها از آغاز جنگ، هنوز هم نیروهای ارتش یمن و حرکت انصارالله(حوثی ها) کنترل پایتخت و مناطق وسیعی از این کشور را در دست دارند و نیروهای سعودی تا کنون نتوانستهاند به اهداف نظامی خود در این جنگ دست یابند.
قتل عام مردم یمن به دست جنگندههای سعودی
رژیم سعودی پس از آغاز جنگ به صورت همهجانبه و با بیشترین توان خود، مناطق مختلف یمن را بمباران کرد و اساساً همین حملات هوایی شدید باعث پیشروی نیروهای سعودی و مزدوران یمنی در برخی از جبههها شد، اما نیروهای یمنی با وجود بمبارانهای شدید هنوز مقاومت میکنند.
بیشتر بمبارانهای جنگندههای سعودی، مناطق مسکونی و غیرنظامی یمن را هدف قرار داده و عربستان پس از شکستهای پیاپی، به صورت کور و فقط برای گرفتن انتقام، مناطق مختلف یمن را بمباران کرده است. حملات هوایی جنگندههای سعودی هم مختص منطقه خاصی از یمن نبوده و این حملات بخشهای وسیعی از این کشور را دربرگرفته است.
در اثر بمبارانها برخی از خانههای مسکونی این کشور بهحدی آسیب دیدند که مردم مجبور به ترک آنها شدند و بخشی از مردم یمن آواره شده و در اردوگاهها سکنی گزیدهاند. این در حالی است که با محاصره یمن، کمکهای چندانی به این آوارگان نمیرسد و آنها در شرایط بدی به سر میبرند.
تخریب زیرساختهای یمن به دست آل سعود
رژیم آلسعود در حملات هوایی خود زیرساختهای مختلف یمن را هدف قرار داده است. در این حملات از دانشگاهها و مدارس یمن تا بیمارستانها و کارخانجات این کشور بمباران و میلیاردها دلار به زیرساختهای یمن خسارت وارد شده است، بهطوری که بازسازی این ویرانیها سالها به طول خواهد انجامید.
رژیم سعودی تا کنون در یمن جنایتهای زیادی را مرتکب شده است، از جمله استفاده از سلاحهای ممنوعه همچون بمبهای خوشهای و فسفری در مناطق مسکونی.
محاصره همهجانبه یمن به دست آلسعود
محاصره اقتصادی یمن یکی دیگر از جنایتهای عربستان سعودی است. با وجود آنکه بیشتر مردم یمن در مناطق تحت سیطره ارتش و انصارالله زندگی میکنند، اما عربستان با محاصره همهجانبه یمن، مانع از رسیدن مواد غذایی، سوخت و دارو به این مناطق میشود. محاصره اقتصادی یمن باعث شده که اکنون بیش از بیست میلیون نفر از جمعیت این کشور از مشکل سوءتغذیه رنج ببرند و هر روز تعدادی از مردم یمن به دلیل کمبود دارو و تجهیزات درمانی در بیمارستانهای این کشور جان خود را از دست بدهند.
جنایتهای زیادی رژیم سعودی در یمن در رسانههای دنیا بازتابی پیدا نمیکنند و جهان واکنشی به این جنایتها نشان نمیدهد، در نتیجه این رژیم بدون هیچ هراسی به جنایتهای خود در یمن ادامه میدهد و هر روز قتل عام جدیدی را در این کشور به راه میاندازد.
قدرت یافتن القاعده در یمن
القاعده در طول ماههای اخیر فعالیت خود را بهخصوص در جنوب یمن گسترش داده و مناطق جدیدی از شهر زنجــبار، مرکز استان ابین و شهر جعار را به اشغال خود در آورده است. این گروه پیش از این و در ابتدای جنگ یمن هم مناطقی از استان نفتخیز حضرموت از جمله مرکز آن، شهر المکلا را اشغال کرده بود.
گروه تکفیری القاعده توانست با تصرف برخی از پایگاههای نظامی ارتش یمن در مناطق اشغالی، سلاح و تجهیزات نظامی زیادی را به غنیمت بگیرد و این مسئله باعث قدرتمندتر شدن این گروه تروریستی شده است. القاعده علاوه بر این با تصرف تعدادی از چاههای نفت یمن، نفت را پس از استخراج به صورت قاچاق به فروش میرساند و این تجارت درآمد زیادی را برای این گروه تروریستی به همراه داشته است.
با وجود اینکه القاعده در یمن در حال گسترش است، اما هیچ واکنشی از سوی عربستان دیده نمیشود و جنگندههای سعودی، مناطق تحت سیطره القاعده را در یمن بمباران نمیکنند. کشوری که این روزها ادعای مبارزه با تروریسم را دارد و برای این کار ائتلاف اسلامی به راه میاندازد، کاری به القاعده یمن ندارد. عربستان نه تنها با القاعده در یمن نمیجنگد، بلکه با حمایت از این گروه تروریستی، از آن در جنگ با ارتش یمن و حرکت انصارالله استفاده میکند.
صحنه جنگ در یمن
پس از گذشت یازده ماه از آغاز حملات عربستان به یمن و بمباران گسترده مناطق مختلف این کشور، هنوز مناطق زیادی از یمن بهخصوص در شمال این کشور که محل زندگی بیشتر مردم یمن است، در کنترل نیروهای ارتش این کشور و حرکت انصارالله است. همچنین مقامات دولت انقلابی یمن در شهر صنعا پایتخت این کشور حضور دارند و از این شهر مناطق وسیعی از یمن را اداره میکنند.
نیروهای نظامی عربستان، امارات و طرافداران عبدربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی یمن در تابستان امسال توانستند بخشهای زیادی از مناطق جنوب یمن از جمله شهر بندری عدن را اشغال کنند.
طی ماههای اخیر صحنه بیشتر درگیریهای یمن به شمال این کشور که بافت جغرافیایی کوهستانی دارد، کشیده شده است و نیروهای یمنی در کوهستانهای شمال یمن بهشدت مقاومت میکنند. پیشروی در چنین مناطقی کار سختی است و نظامیان عربستانی و مزدوران یمنی آنها در این کوههای سربرفراشته زمینگیر شدهاند.
شهر صنعا پایتخت یمن یکی از اهداف حملات نیروهای عربستان و مزدوران یمنی آن است و آنها به هر قیمتی به دنبال نزدیک شدن به این شهر و اشغال آن هستند، اما کوهستانی بودن مناطق اطراف شهر صنعا و حضور قبایل طرافدار حرکت انصارالله در این مناطق، مانع از تحقق این هدف شده است. پایتخت یمن جزو پایگاههای اصلی حرکت انصارالله است و نیروهای زیادی در شهر صنعا حاضر به دفاع از این شهر در برابر دشمن هستند.
البته نیروهای یمنی با وجود اینکه در بسیاری از جبهههای جنگ موضع دفاعی دارند، اما هنوز قدرت هجومی خود را از دست ندادهاند و در طول ماههای اخیر بارها با حمله به مناطق اشغالی در استانهای مختلف یمن، بخشی از این مناطق را از نیروهای سعودی و مزدوران یمنی آن باز پس گرفتهاند.
پاسخ نظامی یمنیها به رژیم آلسعود
حملات همهجانبه عربستان به یمن بی پاسخ نمانده است. نیروهای یمنی در پاسخ به این حملات به صورت مستمر به پایگاههای نظامی رژیم سعودی در داخل خاک عربستان حمله میکنند و این پایگاهها را به تصرف خود درآوردهاند. این نیروها حتی توانستهاند کنترل چندین شهر و روستای عربستان را به دست بگیرند و رسانههای رژیم آلسعود هم به این مسئله اعتراف کردهاند. یمنیها در حملات خود به مواضع نظامی عربستان تا کنون توانستهاند علاوه بر به هلاکت رساندن صدها نظامی سعودی، دهها تن از آنها را هم به اسارت بگیرند.
نظامیان سعودی در بسیاری از درگیریهای داخل خاک عربستان، فرار را بر مقاومت ترجیح میدهند و با رها کردن سلاح، مهمات و خودروهای نظامی از میدان جنگ میگریزند تا این ادوات نظامی به غنیمت نیروهای یمنی درآید. رژیم سعودی با وجود برخورداری از یک نیروی هوایی بزرگ و استفاده از پیشرفتهترین سلاحها نتوانسته است جلوی پیشروی نیروهای یمنی را در داخل خاک عربستان بگیرد.
عربستان تصور میکرد با بمباران شدید هوایی خواهد توانست توان ارتش یمن را از آن بگیرد و تجهیزات نظامی ارتش یمن را از بین ببرد، اما این ارتش هنوز بخش زیادی از توان موشکی خود را حفظ کرده است. ارتش یمن به صورت مستمر پایگاههای نظامی عربستان و متحدانش را در یمن و در عربستان هدف حملات موشکی خود قرار میدهد و جنگندههای سعودی هم تا کنون نتوانستهاند مانع از پرتاب این موشکها شوند.
جنگ عربستان با استفاده از مزدوران
عربستان سعودی و امارات با طولانی شدن جنگ یمن و به دلیل هراس از افزایش تلفات نظامی در جنگ، تعداد زیادی از سربازانشان را از یمن خارج کردند و مزدوران بینالمللی شرکت بلک واتر و سربازان سودانی را به جای نیروهایشان به جبهههای جنگ فرستادند.
رژیم سعودی پس از آنکه در جنگ یمن به اهداف خود نرسید، سیاست جدیدی را در این کشور در پیش گرفت. این رژیم تعدادی از جوانان یمنی را با وعده پرداخت حقوقهای بالا به سوی خود جذب کرد و آنها را به پادگانهای نظامی در داخل خاک عربستان فرستاد.
رژیم سعودی این جوانان یمنی را پس از آموزشهای نظامی در خط مقدم جنگ در یمن به کار میگیرد و سعی میکند از طریق این مزدوران جوان نقشههای نظامی خود را در یمن عملی کند. این رژیم همچنین چون تبدیل جنگ یمن به درگیری داخلی و ایجاد فتنه در این کشور را دنبال میکند.
ناآرامیها در مناطق اشغالی یمن
مناطق اشغالی یمن هم این روزها وضعیت خوبی ندارند و در این مناطق قتل، غارت، ناآرامی و هرج و مرج به یک مسئله عادی تبدیل شده است. به عنوان مثال میتوان به عدن اشاره کرد که مردمش هر روز شاهد چندین ترور در سطح خیابانهای این شهر هستند.
با وجود وعدههای عربستان و امارات، مردم مناطق اشغالی یمن، وضعیت انسانی و اقتصادی خوبی ندارند و حتی بسیاری از کارمندان در این مناطق ماههاست که حقوق خود را دریافت نکردهاند. این در حالی است که دولت یمن که در شهر صنعا مستقر است، با وجود جنگ هنوز هم حقوق کارمندانش را بدون تاخیر پرداخت میکند.
مقاومت مردم یمن در برابر دشمن خارجی
عربستان سعودی تصور میکرد که پس از شروع حمله به یمن، مردم این کشور، پشتیبانی از حرکت انصارالله و دولت انقلابی یمن را قطع میکنند و پرچم تسلیم را به سرعت بالا میبرند، اما این گونه نشد و مردم در کنار ارتش و انصارالله ایستادند و در مقابل دشمن خارجی مقاومت کردند.
دشمن این مسئله را در نظر نگرفته بود که مردم یمن، مردمی ظلمستیزند و در برابر حمله دشمن خارجی قطعا ایستادگی و مقاومت خواهند کرد، همان گونه که در طول تاریخ در برابر دشمنان خارجی مقاومت کردهاند.
یمن؛ باتلاقی برای عربستان
عربستان میخواست با جنگ در یمن و پیروزی سریع در این کشور فقیر عربی، در جهان قدرتنمایی کند، اما این اتفاق رخ نداد و شکستهای عربستان در یمن باعث شد تا مردم جهان، عربستان را از لحاظ نظامی یک کشور ضعیف قلمداد کنند.
از ابتدای جنگ یمن و از زمانی که کشورهای بزرگی چون پاکستان و مصر حاضر به اعزام سرباز به خاک یمن نشدند، مشخص بود که عربستان بهتنهایی در این کشور کاری از پیش نخواهد برد.
خاک یمن باتلاقی بزرگ برای دشمن خارجی است، مسئلهای که سران کشورهای مختلف چون پاکستان و مصر آن را دریافتند، اما رژیم آلسعود بیتوجه به این موضوع به یمن حمله کرد و شکستهای بزرگی را در این کشور متحمل شد.
شکست عربستان سعودی در یمن
رژیم سعودی چارهای جز این ندارد که حقوق مردم یمن را به رسمیت بشناسد. این رژیم هر اندازه هم که سعی کند با جنایت، به اهداف خود در یمن برسد، موفق نخواهد شد.
به نظر نمیرسد عربستان بتواند یمن را اشغال و دولت انقلابی این کشور را سرنگون کند، البته صرف اینکه عربستان از لحاظ نظامی در یمن که یک کشور ضعیف است، کاری از پیش نبرد، یک پیروزی برای مردم یمن و یک شکست بزرگ برای عربستان خواهد بود.
سوتیترها:
۱٫
بیشتر بمبارانهای جنگندههای سعودی، مناطق مسکونی و غیرنظامی یمن را هدف قرار داده و عربستان پس از شکستهای پیاپی، به صورت کور و فقط برای گرفتن انتقام، مناطق مختلف یمن را بمباران کرده است.
۲٫
عربستان میخواست با جنگ در یمن و پیروزی سریع در این کشور فقیر عربی، در جهان قدرتنمایی کند، اما این اتفاق رخ نداد و شکستهای عربستان در یمن باعث شد تا مردم جهان، عربستان را از لحاظ نظامی یک کشور ضعیف قلمداد کنند.