اشاره:
سخنی از مقام معظم رهبری نقل شده که «زنده نگهداشتن نام و یاد شهدا کمتر از شهادت نیست.» این امر، نگاه ایشان به حوزه ادبیات دفاع مقدس را نشان میدهد. در مجموع، با توجه به صاحبنظر بودن آیتالله خامنهای و توجه ویژه ایشان به ادبیات مقاومت، مسیر این شاخه مهم از ادبیات فارسی تبا تعالی و بالندگی طی شده است. ایشان گاهی در حاشیه دیدارها، روی برخی موارد مانند راه اندازی نهضت ترجمه معکوس و برگرداندن آثار غنی فارسی به زبانهای دیگر نکاتی فرمودهاند. در این زمینه با مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری و نویسنده کتابهایی چون، «اسم من چفیه است»، «اسم من پلاک است» و «اسم من خاکریز است» به گفتگو پرداختهایم که در ادامه میخوانید.
مقام معظم رهبری چقدر با ادبیات جنگ انس دارند و علت آن چیست؟
مأنوس بودن رهبر عزیزمان با ادبیات جهان از نشانههای علاقمندی ایشان به ادبیات جنگ است، زیرا ماندگارترین آثارادبی جهان از دل تحولات سیاسی اجتماعی، انقلابها و حرکتهای سیاسی و نظامی مثل جنگها بیرون میآیند. در این ادبیات پای انسان در میان است و به همین خاطر همدمی جز انسان ندارد. ملتهای دیگر میخواهند بدانند کسانی مثل خودشان در شرایط سخت جنگ و یا اسارت در اردوگاههای مخوف چگونه تاب آوردند.
از آنجا که تحمل اتفاقهای جنگ خارج از توان بشر عادی است. انسانها به نیروهایی تکیه میکنند که از اعماق قلبشان بیرون میآیند. این نیروها به آنان کمک میکنند تا ناملایمات جنگ را تحمل کنند و بر آن غالب شوند.
خاطرات که نزدیکترین روایت به جنگ و از نگاه یک شاهد عینی است، علاقمندان زیادی در جهان دارد، چون خود راوی در صحنه بوده است و برای ما تعریف میکند که چه بر سر او و سربازان دیگر آمده است. اینگونه ادبی در واقع نقش یک کتاب مرجع هم بازی میکند و محققان در آینده برای یافتن پارهای از گمشدههای جنگ در میان کلمهها و جملههای این کتابها به دنبال آنها میگردند.
خاطره به ما شخصیتی معرفی میکند که چگونه وارد یک فضای تاریخی میشود و بر سرنوشت سرزمینش تأثیر میگذرد. این شخصیتهای شجاع که جان و جوانیشان را فدای مرزهای جغرافیایی و آرمانی سرزمین خود میکنند، برای اجتماعشان و شاید برای جهان انسانی قابل احترام و الگو هستند.
آیا ادبیات دفاع مقدس در همان سالها مانده است یا حوادث جهان امروز مانند مدافعان حرم را هم شامل میشود؟ حوزههای نوظهور ادبیات مقاومت تا چه میزان مورد اقبال و توجه بودهاند و مقام معظم رهبری چرا به این نوع ادبیات تعلق خاطر دارند؟
امروز دامنه این ادبیات از جنگ عراق با ایران فراتر رفته است و کمکم جلوه این ادبیات را در خاطرات مدافعان حرم نیز میبینیم. ترجمه این ادبیات به زبانهای دیگر دنیا راهی است برای اینکه ملتها بدانند دفاع از شرافت انسانی و آنچه که به آن اعتقاد دارند زیبا و پربهاست. جهان به ظاهر قدرتمند چنین ادبیاتی را نادیده میگیرد، زیرا این ادبیات، ادبیات امید و ادبیات ظلمستیز است. کلمهها و جملهها مثل رودخانه کوچکی راهشان را باز میکنند و آرام آرام و در دل دنیایی که پر از نابرابری است، پیش میروند تا به ساحل دریای برادری و مودت برسند.
شاید تعلق خاطر رهبر عزیزمان به این گونه ادبی شناخته شده در همین باشد که این ادبیات، ادبیات آزادگی و جان نثاری برای همه نسلهای این سرزمین کهنسال و نجیب است.