سید حسن نصرالله، رهبر شجاع و متعهد جنبش مقاومت حزبالله لبنان را باید در شمار معدود قهرمانان و نامداران تاریخ معاصر جهان اسلام به شمار آورد. جهاد دائمی «سید مقاومت» و «اسطوره جهان عرب» او را مجاهد و مبارزی صاحبنام و نستوه نشان داد که از هر فرصتی برای اعتلای کلمهالله بهره میبرد. «برادر عزیز» و «مایه فخر» ولی فقیه زمان، در بیان و قلم آیتالله العظمی خامنهای مفتخر به اوصافی نظیر: مجاهد کبیر، پرچمدار مقاومت در منطقه، عالم بافضیلت دینی، رهبر مدبر سیاسی، چهره محبوب دنیای اسلام، زبان گویای ملتهای منطقه، عصاره فضائل تاریخی و هویتی و گوهر درخشان لبنان شد.
راز این همه محبوبیت سیدالشهدای مظلوم مقاومت چه بود؟ پاسخ به این پرسش را باید در دو مؤلفه جستجو کرد: ارادت و اطاعت از نایب امام زمان(عج).
الف. ارادت
ارادت سید مظلوم مقاومت نسبت به ولی امر مسلمین جهان، کمنظیر بود. او در فرازهای گوناگون از حیات خود این علاقه و ارادت را علنی ساخته و بهصراحت گفته بود که: «من علاقه اعتقادی خاصی به رهبر انقلاب دارم.»(۱) او این علاقه را در سه مرحله میدانست. در درجه نخست علاقه اعتقادی، روحی و معنوی و بهطور طبیعی، عاطفی و در نهایت علاقه سیاسی بود.(۲) بر همین اساس او ایمان داشت که «ایشان در جهان اسلام عالمتر، فقیهتر، نیرومندتر و شایستهترین برای عهدهداری این مقام یعنی مقام رهبری و پیشوایی هستند.»(۳)
به اعتقاد شهید سید حسن نصرالله: «ایشان رهبری است که از طرف خدا تائید و کمک میشود، ما به چنین چیزی یقین داریم و شکی در این باره نداریم که ایشان رهبری است که خداوند ایشان را تائید و کمک میکند و بر همین اساس ما ایشان را بسیار دوست داریم و در لبنان بسیاری در دعاهایشان نمیگویند از عمر ما بکاه و بر عمر رهبر بیفزا، بلکه میگویند مابقی عمر ما را بگیر و به عمر رهبر بیفزا و من یکی از آنان هستم. ما معتقدیم که بقای عمر شریف ایشان بهعنوان رهبری بزرگ، فواید و منافع بزرگی برای امت و اسلام دارد و از بقای هر یک از ما مهمتر است.»(۴)
از نگاه سیدالشهدای مظلوم مقاومت، آیتاللهالعظمی خامنهای ویژگیهای شخصیتی و روحی عجیبی دارند و همین ویژگیها بر میزان ارادت او نسبت به ولی امر مسلمین جهان میافزود:
- اعتماد بالا به خداوند
او یکی از ویژگیهای آیتاللهالعظمی خامنهای را اعتماد بالای ایشان به خداوند میداند: «از جمله مواردی که اعتقاد دارم جزو ویژگیهای متمایز ایشان محسوب میشود، اعتماد بالای ایشان به خداوند متعال است. ما در اینجا از شخصی که برای عبادت در مکانی گوشه گرفته یا شخصی که در زمینههای آموزشی و علمی فعالیت میکند و میگوید اعتمادم به خداوند زیاد است، سخن نمیگوییم. امتحان حقیقی آن است که مسئولیتی را به اندازه حجم مسئولیت حضرت السید القائد (۵) در اداره جمهوری اسلامی، رهبری امت، مقابله با آمریکا و طاغوتهای کره زمین و مستکبران جهان برعهده بگیری و از مستضعفان و مظلومان حمایت کنی، به سختترین کارزارهای نبرد بروی و بگویی من به خداوند اعتماد دارم و حقیقتاً هم اعتماد داشته باشی. فرق اینجاست. این، اعتماد واقعی به خداوند و برخورداری از قدرت ایجاد آن در دیگران است. مقصود من، تنها سخن گفتن از این اعتماد نیست، بلکه ایجاد آن در قلوب و عقول دیگرانی مانند حزبالله لبنان است. در سایه این اعتماد است که پیشرفت، آگاهی، مجاهدت و پیروزی حاصل میشود. با این اعتماد است که ملت ایران و جوانان ایرانی در مقابل آمریکا و تمام چالشها ایستادهاند. اگر خود السیدالقائد به این درجه عظیم از اعتماد به خداوند نرسیده بودند، نمیتوانستند آن را به دیگران منتقل کنند.»(۶)
- شجاعت
از دیگر ویژگیهای رهبر معظم انقلاب از نگاه شهید نصرالله، شجاعت کمنظیر ایشان است: «در آنروز (پس از حوادث ۱۱سپتامبر)، جرج بوش گفت که جهان یا با ماست یا علیه ما. او نیروهای آمریکا را به کشورهای اطراف ایران اعزام کرد. هر کسی در مقابل امریکا قرار میگرفت، او برای نابودیاش تلاش میکرد. بسیاری در منطقه دچار ترس و وحشت شدید شدند، چون گمان میکردند آمریکا به منطقه میآید و بر آنجا مسلط میشود….چه کسی مقابل آمریکا ایستاد؟ السید القائد. این اقدام تنها نیاز به شناخت تاریخی و آگاهی سیاسی و تدین و اخلاص ندارد، بلکه مستلزم برخورداری از سطح بالایی از شجاعت است. ایشان در مقابل تنها ابرقدرت متکبر استکباری در جهان ایستادند؛ ابرقدرت خشمگینی که به هیچ قید و بندی پایبند نیست. ایشان در مقابل آن ایستادند،؛ اما نه بهحالت تسلیم که بهصورت تهاجمی. کسی که نبرد مواجهه با پروژه آمریکایی در منطقه را طی سالهای گذشته رهبری کرد، السید القائد بود.» (۷)
- مقاومت
یکی دیگر از این ویژگیها، مقاومت معظمله در برابر مشکلات است: «…بهدلیل سختیها، چالشها و خطرات بسیار، مراحل سختی را سپری میکردیم و خسته شده بودیم. طبیعتاً آن موقع من جوان بودم، محاسنم کاملاً سیاه بود و باری که بر دوش داشتم، فراتر از طاقتم بود. یک بار که به ایران سفر کردم، در نزد السید القائد خطاب به ایشان گفتم «ای سید ما! چه کنم؟» السید القائد در آن زمان به من گفتند: «تو هنوز جوان هستی و تمام محاسنت سیاه است. من از خستگی چه بگویم که تمامی محاسنم سفید شده است؟» ایشان گفتند: «طبیعی است که انسان در مسیرش با چالشها، سختیها و مخاطراتی، گاهی از سوی دشمنان و گاهی از سوی دوستان خود مواجه شود. غالباً هم اذیتهای دوستان، آزاردهندهتر از اذیتهای دشمنان است و درد بیشتری را به انسان تحمیل میکند. در نهایت هم محدودیتهایی در بسیاری از امور وجود دارند. انسان گاهی از لحاظ روحی خسته میشود و به کسی احتیاج پیدا میکند که او را راهنمایی کند و مسیر را به او نشان بدهد. گاهی انسان به کسی احتیاج پیدا میکند که دستش را بگیرد؛ گاهی به کسی احتیاج پیدا میکند که او را آرام کند و از لحاظ روحی و معنوی به او آرامش و اطمینان ببخشد. گاهی هم به کسی نیاز پیدا میکند که قدرتش را افزایش بدهد و عزمش را راسخ کند. در همه این اموری که بدان احتیاج داریم، ما خداوند متعال را داریم و به دیگران نیازی نداریم.»(۸)
- قدرت عالی تدبیر امور
از نگاه شهید سید حسن نصرالله، امام خامنهای از قدرت عالی تدبیر امور برخوردارند و این ویژگی با مسئولیت خطیری که برعهده دارند، بسیار اهمیت دارد. ایشان از زمان ارتحال حضرت امام خمینی(ره) رهبری امت اسلامی و مسلمانان را به بهترین وجه ممکن و در مراحل بسیار سخت انجام دادهاند.(۹)
- متفکر و اندیشمندی بزرگ
از نگاه شهید نصرالله: «امام خامنهای فرماندهی شجاع برای امت اسلامی و متفکر و اندیشمندی بزرگ هستند که با علوم غیرحوزوی مانند شعر و ادب و فرهنگ هم آشنایی بسیاری دارند.»(۱۰) وی همچنین، امام خامنهای را فقیهی دانشمند میداند که با زبان عصر که همه آن را درک میکنند و میفهمند، سخن میگویند و با متون دینی آشنایی کامل دارند.(۱۱)
- عامل اقتدار ایران
از نگاه سیدالشهدای مظلوم مقاومت، آیتاللهالعظمی خامنهای نه تنها عامل اقتدار جهان اسلام هستند، بلکه جمهوری اسلامی ایران نیز با رهبری حکیمانه ایشان به یک قدرت بزرگ منطقهای تبدیل شده است.(۱۲)
شهید نصرالله با ذکر این خصوصیات، بر لزوم شناخت بیش از پیش ولی امر مسلمین تاکید میکند و معتقد است: «باید شخصیت بزرگ امام خامنهای را بیشتر و بیشتر بشناسیم و معرفی کنیم نه اینکه ایشان نیاز دارند بلکه ما و مردم در هر زمانی نیازداریم مرجع تقلید و رهبری که امت را در رویارویی با محورهای بینالمللی، تهدیدها و توطئهها هدایت میکند، بشناسیم.»(۱۳)
ب. اطاعت
بازخورد این ارادت قلبی و روحی، اطاعت محض این شهید والامقام از رهبر و مرادش بود. در این زمینه شواهد تاریخی گوناگونی وجود داربد که به برخی اشاره میکنیم.
- برای انجام وظیفه، منتظر دستور نیستیم
آیتالله مصباح یزدی در این مورد به نکته بسیار مهمی اشاره میکند. ایشان میگوید: «من کسی را در بین دوستانی که میشناسم، ندیدهام که مانند جناب سید حسن نصرالله نسبت به رهبر معظم انقلاب باشد. او میفرمود: «شما خیال نکنید ما منتظریم آقا امر کنند تا ما کاری را انجام دهیم. اگر احتمال بدهیم که کاری را دوست دارند، انجام میدهیم، چون به ما ثابت شده که خدا به ایشان فهم و بصیرتی داده که به ما نداده است. ایشان چیزهایی را میفهمد که ما نمیفهمیم. ایشان جز رضای خدا چیزی نمیخواهد. یعنی اگر احتمال بدهیم ایشان چیزی را دوست دارند، دنبال آن احتمال میرویم، چه برسد به اینکه دستور بدهند.»(۱۴)
- ۲. دلیل محبت آیتالله مصباح یزدی به سیدحسن نصرالله
آیتالله مصباح یزدی دلیل محبت به سید حسن نصرالله را تبعیت کامل ایشان از ولایت فقیه میدانست و میگفت: «کسی که این صفت را داشته باشد در ولایت ائمه فانی میشود. ولایت نائب امام در این عصر (حضرت آیتالله خامنهای) و ولایت ولیاش سید حسن نصرالله بر همه ما واجب است.»(۱۵)
- ۳. اعتقاد قاطع به اصل ولایتفقیه
ایشان همچنین تاکید میکند: «هیچ اصل فکری و اعتقادیای مانند اصل ولایت نمیتواند سبب وحدت باشد. به همین خاطر همگی باید حول این محور حرکت و آن را تقویت کنیم. اگر رهبر حزبالله لبنان متواضعانه خود را سرباز کوچک امام خامنهای میداند به دلیل اعتقاد او به اصل ولایتفقیه است.»(۱۶)
- ۴. گریه به خاطر تفاوت موضع با رهبری
یکی از روحانیون نقل میکند که: «وقتی شهید سید حسن دریافت که نظرش در باره برکناری محمد مرسی رئیس جمهور مصر با نظر رهبر معظم انقلاب اسلامی متفاوت است، از این اتفاق و این اختلاف نظر از شدت ناراحتی گریه کرد. او بلافاصله به ایران آمد و محضر رهبر معظم انقلاب رفت و گفت: «ما اشتباه کردیم، توبه و استغفار میکنیم. از ما راضی باشید.» (۱۷)
- تبعیت کامل از ولایت فقیه
یکی دیگر از این روحانیون در پاسخ به این سئوال که شهید نصرالله بهعنوان رهبر شیعیان لبنان چه نسبتی با رهبر انقلاب برقرار میکرد گفت: «رهبر معظم انقلاب اسلامی در نامهای مکتوب به شهید نصرالله او را رهبر عربی خطاب میکنند، زیرا معتقدند ایشان امت عرب را رهبری میکند. در مقابل نیز شهید نصرالله معتقد بود که او بیش از ایرانیها به ولایت فقیه ایمان دارد. او تاکید داشت که برخیها در ایران بر اساس قانون اساسی ولایتفقیه را قبول دارند. این در حالی است که من با تمام وجود ولایتفقیه را پذیرفتهام و قبول دارم.(۱۸)
- ۶. سربازی گوش به فرمان رهبر معظم انقلاب
در مورد اطاعت محض شهید نصرالله از رهبر معظم انقلاب نقل شده است که: «این شهید با توجه به اینکه خود یک فرمانده توانمند، با هوش، عاقل و دارای قدرت تحلیل سیاسی و نظامی و… بود؛ اما در برابر رهبر معظم انقلاب سرباز بود و نه فقط تعبد داشت که ایشان را نایب امام زمان(عج) و ولیفقیه میدانست؛ راهنمائیها، راهبردها و تدابیر رهبر معظم انقلاب را باور داشت و بی چون و چرا تسلیم امر ایشان بود. اگر نظری داشت نظرش را بیان میکرد، اگر حضرت آقا میپذیرفتند که هیچ، اما جایی که آقا نظر دیگری داشتند باور داشت که نظر آقا دقیقتر است و این را تجربه کرده بود چون همواره تشخیص آقا درست بود.»(۱۹)
پینوشتها:
۲٫همان
۳٫همان
- همان
- سیدحسن نصرالله در جریان آن گفتوگو، حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی را به عنوان «السید القائد» یاد میکند.
- سیدحسن نصرالله در دومین همایش نوآوری و اجتهاد از دیدگاه حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای
www.asriran.com/fa/news/400203
- گفتگوی سیدحسن نصرالله با دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای
si.khamenei.ir/newsontent?id=43569
- سید حسن نصرالله در دومین همایش نوآوری و اجتهاد از دیدگاه حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای
www.asriran.com/fa/news/400203
۹٫همان
۱۰٫همان
۱۱٫همان
۱۲٫همان
۱۳٫همان
۱۴٫www.hawzahnews.com/news/1189158
۱۵٫hawzah.net/fa/News/View/90357
۱۶٫mesbahyazdi.ir/node/3042
- حجتالاسلام عبدالله حاجی صادقی نماینده ولی فقیه در سپاه در برنامه سوره
www.tabnak.ir/fa/news/1270350
- به نقل از حجتالاسلام علی شیرازی
defapress.ir/fa/news/703868
- مصاحبه حجتالاسلاموالمسلمین احمد مروی با رسانه KHAMENEI.IR
www.mashreghnews.ir/news/1650225