خانه اميرالمؤمنين
سُوَيد بن غفله مىگويد: روزى در خانه اميرالمؤمنين وارد شدم ديدم در خانهاش جز حصيرى كه بر روى آن نشسته بود چيزى نيست. گفتم يا اميرالمؤمنين حاكم و اختيار دار مؤمنان هستى و بيت المال به دست توست هيأتهايى بر تو وارد مىشوند در حالى كه جز حصيرى چيزى ديگر در خانه تو نيست. حضرت گريست و فرمود: اى سويد، عاقل در منزل موقتى سامان نمىگيرد. ما اثاث منزل را به آنجا فرستادهايم و خود نيز به زودى به آنجا خواهيم رفت. (نهج السعادة، ج 3، ص 53)
زيباترين آفريده
از اميرالمؤمنين سؤال كردند از آفريدههاى خداوند كدام زيباتر است؟ فرمود: سخن، پرسيدند كدام زشتتر است؟ فرمود: سخن، سپس فرمود: به وسيله سخن سپيدرو مىشوند و به وسيله سخن روسياه مىگردند. (تحف العقول، ص 216)
فاصله حق و باطل
على(ع) ضمن خطبهاى فرمود: مگر نه اين است كه بين حق و باطل بيش از چهار انگشت فاصله نيست. حاضران از مفهوم اين سخن پرسيدند. حضرت انگشتان خود را به هم چسباند و بين گوش و چشمش قرار داد و سپس فرمود: باطل اين است كه بگويى شنيدم، و حق اين است كه بگويى ديدم. (نهج البلاغه، 43)
راه پاك كردن گناه
پيغمبر فرمودند: آيا مىخواهيد راه پاك كردن گناهان را از دامن خويش براى شما بيان كنم؟ حضّار جواب موافق دادند. پيغمبر فرمودند: در هر حال با وضو باشيد زياد به مسجدها رفت و آمد كنيد و هر نمازى را كه خوانديد عشق و انتظار انجام دادن نماز بعدى را در دل بپرورانيد. (بهجة الآمال، ج 7، ص 580)
احترام به پدر
روزى ابراهيم بن شعيب به امام صادق(ع) عرض كرد: يابن رسول اللّه پدرم پير گشته و ضعيف شده و ما او را به قضاى حاجت مىبريم. امام صادق(ع) فرمودند: اگر مىتوانى خودت پدرت را به قضاى حاجت ببر، وقت غذا خوردن تو با دست خود لقمه بگير و به دهان پدرت بگذار اين رفتارها به پدر باعث آزادى از آتش جهنم است. (اصول كافى، ج 2، ص 162)
دعا با هر دو دست
ابوسليمان دارانى گفته است شبى در مسجد بودم و از سرما آرامم نبود به وقت دعا يكدست در بغل پنهان كردم راحتى عظيم به من رسيد در خواب شدم هاتفى آواز داد كه اى سليمان دستى كه به وقت دعا بيرون كردى روزى آن به تو داديم اگر دست ديگر هم بيرون بودى نصيب آن هم به تو رسيدى بعد از آن سوگند خوردم كه در سرما و گرما دعا نكنم الّا به هر دو دست خود.
(خزينة الاصفيا، ج 2، ص 135)
اعداد شگفت انگيز
يوم در قرآن 365 و شهر 12 بار آمده دو كلمه دنيا و آخرت به تعداد مساوى با هم 115 بار تكرار شده است دو كلمه موت و حيات نيز با مشتقاتشان به تعداد برابر 145 بار و دو كلمه رجل به معنى مرد و امرأة به معنى زن نيز مساوى با هم هر دو 24 بار آمد است كلمه امام نيز به صورت مفرد جمع 12 بار ذكر شده است.
(فرهنگ آمارى كلمات قرآن كريم)
قطع رحم
روزى على بن ابى طالب(ع) در خطبه مىفرمود: اعوذ باللّه من الذنوب التى تعجل الفناء. پناه مىبرم به خدا از آن گناهى كه زود آدمى را فنا مىكند. شخصى عرض كرد كدام گناه انسان را فانى مىكند، فرمودند: قطع رحم بزودى مرگ مىآورد.
(اصول كافى، ج 2، ص 347)
كار الهى
يكى از ارادتمندان رجبعلى نقل مىكند. اسم فزرندم براى سربازى درآمده بود مىخواستم دنبال كار او بروم كه زن و مردى براى حلّ اختلاف نزد من آمدند. بعد از ظهر فرزندم آمد و گفت نزديك پادگان به چنان سردردى مبتلا شدم كه سرم متورّم شد دكتر معاينه كرد و مرا از خدمت معاف داشت، همين كه از پادگان بيرون آمدم گويى اثرى از ورم و سر درد نبود! شيخ رجبعلى در پايان اضافه كرد كه ما رفتيم كار مردم را درست كنيم خدا هم كار ما را درست كرد. (كيمياى محبت، مؤلف رى شهرى)
عمار ياسر مىگويد: من با اميرالمؤمنين بودم در بعضى از غزوات بناگاه! به يك وادى رسيديم ديديم مملو از مورچه است، گفتم: يا سيدى آيا كسى از خلق خدا هست كه عدد اين مورچهها را بداند؟ فرمود: بلى اى عمار من مىشناسم كسى كه مىشناسد عدد آنها را و مىشناسد عدد ذكر و انثى آنها را. عرض كرد يا اميرالمؤمنين آن شخص كيست؟ فرمود اين آيه را از سوره يس قرائت نكردهاى «كل شىء احصيناه فى امام مبين».
گفتم بلى يا اميرالمؤمنين قرائت كردهام، فرمود، انا ذالك الامام المبين. (بهارالانوار، ج 2، ص 467)
پاورقي ها: