گزارشهاى علمى پژوهشى


بيمارى ((جنون گاوى))
پژوهشگران ژاپنى موفق شدند عملكرد پريونPrion را كه يك پروتئين معيار در بدن است و تغيير شكل آن باعث بروز بيمارى ((كرويتزفلت ـ جيكوب, سى جى دى)) مى شود, مشخص كنند. بيمارى ((سى جى دى)) معادل انسانى بيمارى ((بى اس اى)) يا ((جنون گاوى)) در حيوان است.
به گزارش خبرگزارى كيودو از توكيو ((شيجه رو كاتامينه)) دستيار پروفسور در دانشكده پزشكى دانشگاه ناكازاكى و گروه تحت نظر وى پس از انجام يك آزمايش بر روى موشهاى آزمايشگاهى به اين نتيجه دست يافتند كه پريونها در بقاى دراز مدت سلولهاى پركينجىPurkinje نقش دارند. اين ياخته ها سلولهاى عصبى قشر مخچه
Cortex Cerebellav هستند كه براى هماهنگى عضلات حياتى هستند.
يافته هاى اين گروه علمى, كه مى تواند سرنخ هاى مهمى براى درك بهتر اين پروتئين مرموز به دست دهد, در شماره يازدهم آوريل نشريه انگليسى ((نيچر)) به چاپ رسيد.
پريون يك پروتئين معيار است كه خود به خود تغيير شكل مى دهد, و ظاهرا اين تغيير باعث فساد مغز و در نهايت منجر به جنون و مرگ در انسانها و حيوانات مى شود.
پژوهش هايى كه اخيرا در انگليس انجام شد, نشان مى دهد كه انسانهايى كه گوشت گاو آلوده به پريون هاى بيمار مصرف مى كنند در معرض ابتلا به بيمارى سى.جى.دى قرار مى گيرند.
بر اساس اين گزارش عملكرد دقيق پريون نرمال همچنان ناشناخته مانده است. كاتامينه و همكاران وى 39 موش را كه ژن توليد كننده پريون آنها دستكارى شده بود, مورد بررسى قرار دادند.
اين موش ها حدود يك سال پس از تولد رشد معمولى داشتند. اما در 16 ماهگى علائم بيمارى ناهماهنگى عضلات (اتاكسى) در آنها بروز كرد و لرزش به هنگام راه رفتن و ناتوانى در حركت بر روى يك خط مستقيم در آنها ديده شد.
اين علائم روندى پيشرونده داشت و پس از پنج ماه از گذشت زمان فوق موش ها غالب اوقات پس از برخاستن زمين مى خوردند و همانطور كه در گاوهاى مبتلا به بى.اس. اى و قربانيان سى.جى. دى ديده مى شود, بعد از افتادن ديگر قادر نبودند سرپا بايستند.
معاينه مغز موشها نشان داد مقادير زيادى از ياخته هاى پركينجى از دست رفته است, يعنى 70 درصد اين سلولها كه ظاهرا باعث بروز مشكل ناهماهنگى عضلات در اين موشها شده بود.
به لحاظ آن كه در ديگر بخش هاى مغز اين موشها موارد غير عادى مشاهده نشد اين گروه نتيجه گرفت كه به احتمال زياد فقدان پى.ار.پى (پروتئين پريون) در ياخته هاى پركينجى علت اصلى مرگ اين سلولهاست.

امواج صوتى و خونريزى داخلى
يك گروه از محققان دانشگاه پنسيلوانيا در تلاش هستند تا با بكارگيرى روشهاى جديد از امواج صوتى براى درمان خونريزىهاى داخل بدن استفاده كنند.
در اين روش جديد كه ((انعقاد خون به وسيله صوت)) نامگذارى شده با استفاده از امواج بسيار قوى و متمركز مافوق صوت محل خونريزى در درون بدن ترميم مى شود, بدون آن كه نيازى به انجام عمل جراحى باشد.
ابداع اين روش جديد به طور كاملا اتفاقى صورت گرفت. پزشكان از مدتها پيش از دستگاههاى مجهز به اولتراسوند ((امواج مافوق صوت)) به منظور تهيه تصاوير از درون رحم خانم هاى حامله و يا شكستن سنگ مثانه و يا از بين بردن برخى تومورها و غدد استفاده مى كردند. در جريان اين نوع معالجات اين نكته آشكار شد كه هر بار امواج اولترا سوند به رگهايى كه در درون بدن دچار خونريزى شده اند برخورد مى كنند, سبب لخته شدن خون در محل جراحات و قطع خونريزى مى شود.
به نوشته ساندى تايمز, محققان اميدوارند ظرف پنج سال آينده بتوانند اين شيوه جديد را تكميل كنند و از آن در بيمارستان ها و مراكز درمانى و هنگام بروز موارد اضطرارى استفاده كنند. آمار نشان مى دهد كه اغلب تلفات در ميدان هاى جنگ و در سوانح اورژانس به دليل تداوم خونريزى داخلى شخص مجروح يا بيمار و دير رسيدن او به بيمارستان است.
يكى از مزاياى جنبى تحقيقات اخير كه هم اكنون به مرحله آزمايش بالينى رسيده ساخت يك دستگاه اولتراسوند موسوم به ((سونابليت 200)) است كه مى تواند پروستات مردان را بدون نياز به جراحى كوچك كند.

سفينه فضايى بر سطح كره ((تايتان))
آژانس فضايى اروپا در نظر دارد در سال 2005 يك سفينه فضايى كوچك را بر روى كره ((تايتان)) كه يكى از بزرگترين ماههاى سياره غول پيكر مشترى است, بنشاند.
دكتر ((جان زارنكى)) از دانشگاه ليورپول كه سرپرستى اين پروژه را بر عهده دارد در جريان دومين روز از نشست سالانه ستاره شناسان انگليس اعلام كرد كه اين سفينه كوچك كه به افتخار ((كريستسن هويگنس)) ستاره شناس هلندى كه در قرن هفدهم موفق به كشف تايتان شد, هويگنس نامگذارى شده است. سال آينده بر روى سفينه فضايى كاسينى كه توسط ناسا ساخته شده به سمت مشترى پرتاب خواهد شد.
به نوشته ((تاينز)) سفر هويگنس بر عرشه كاسينى هفت سال و نيم طول خواهد كشيد و اين دو سفينه پس از طى قريب يك ميليارد كيلومتر در نوامبر سال 2004 در مدار مشترى قرار خواهند گرفت و سپس در اواخر نوامبر هويگنس به سوى تايتان روانه خواهد شد.
سطح تايتان را لايه غليظى از گازهاى مختلف كه تركيبى از نيتروژن و هيدروكربن هاى مختلف است, پوشانده و دماى سطح آن به منهاى 170 درجه سانتيگراد مى رسد.
در اين دما گاز متان كه در تايتان به وفور يافت مى شود, مى تواند در سه حالت گاز, جامد و مايع بطور همزمان وجود داشته باشد.
اين احتمالات سه گانه سبب شده است تا دانشمندان سفينه هويگنس را به شكل يك بشقاب پرنده طراحى كنند تا در صورتى كه سطح تايتان پوشيده از آقيانوسى از گازهاى مايع باشد, سفينه در آن غرق نشود.

موفقيت دو استاد ايرانى
دكتر سعيد شبسترى عضو هيإت علمى دانشكده مهندسى مواد و متالوژى دانشگاه علم و صنعت ايران در نود و نهمين كنگره بين المللى جامعه ريخته گران آمريكا در بخش آلومينيوم, جايزه بهترين مقاله سال 1995 را بدست آورد.
وى در اين همايش مقاله اى تحت عنوان اصلاح تركيبات بين فلزى حاوى آهن توسط عنصر استرانسيم در آلياژهاى ريختگى آلومينيم 413 ارائه كرده بود.
لازم به يادآورى است كه دكتر محمد على بوترابى عضو هيإت علمى دانشكده مهندسى مواد و متالوژى نيز بهترين مقاله سال 1992 را در نود و ششمين كنگره بين المللى جامعه ريخته گران آمريكا ارائه كرد و رتبه اول را در اين كنگره كسب كرد.

دقيقترين ساعت جهان ساخته شد
محققان دانشگاه استرالياى غربى موفق به ساخت ساعتى شده اند كه قادر است زمان را با دقت يك ميليونيم از يك ميليارديم ثانيه اندازه گيرى كند.
اندازه گيرى زمان با اين دقت حيرت انگيز ساخت وسايل تكنولوژيك بسيار پيشرفته نظير رادارهايى كه قادر به رديابى هواپيماهاى نامريى (استيلث) هستند و تلفنهاى موبايل فوق حساسى كه صدا را بدون پارازيت انتقال مى دهند, امكان پذير مى كند.
ساعت جديد كه هزار برابر دقيق تر از ساعت اتمى است كه در تنظيم ساعت گرينويچ مورد استفاده قرار مى گيرد با استفاده از يك قطعه ياقوت كه صد هزار برابر درخشنده تر از خالص ترين شيشه مى باشد, ساخته شده است.
موج الكترو مغناطيسى كه به درون اين ياقوت منتقل مى شود, نوعى فراگرد تشديد در درون شبكه بلورى ياقوت به وجود مىآورد كه حاصل آن توليد موجى با تواتر 11 گيگاهرتز است. از اين فركانس به منظور ثبت گذر زمان استفاده مى شود.
تنها محدوديت اين ساعت فوق العاده دقيق آن است كه ساختار درونى ياقوت حداكثر به مدت 5 دقيقه قادر به توليد اين فركانسهاى دقيق است و پس از آن از دقت سيستم كاسته مى شود.

پاورقي ها: