بی‌پرده با تاریخ نگاهی به حوادث اردیبهشت و خرداد ۱۳۶۲

 

از جاسوسی به نفع بیگانگان تا سرقت و نگهداری سلاح برای مقابله با جمهوری

تصویب کلیات تأسیس دانشگاه بین‌المللی اسلامی در مجلس شورای اسلامی، اعترافات اعضای دستگیرشده حزب توده و انحلال این حزب و در پی آن اخراج ۱۸ دیپلمات شوروی از کشور، حمله موشکی عراق به اندیمشک از جمله رویدادهای اردیبهشت و خرداد ۱۳۶۲ هستند.  

 

دستگیری سران حزب توده و انحلال این حزب 

در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۲ نورالدین کیانوری و محمود اعتمادزاده از چهره‌های فعال حزب توده در یک برنامه تلویزیونی پرده از خیانت‌ها و جنایت‌های این حزب در ایران برداشتند. در پی این افشاگری‌ها جمع زیادی از سران حزب توده دستگیر شدند. چند روز بعد در ۱۳ اردیبهشت و در پی دستگیری سران حزب توده و اعتراف آنها به توطئه علیه انقلاب اسلامی در قالب جاسوسی برای شوروی، نگهداری سلاح و مهمات، ارتباط با گروه‌های محارب، اخلال در فعالیت کارخانجات و مراکز تولیدی و نفوذ در ارکان نظام، این حزب منحل اعلام شد. همچنین ۱۸ دیپلمات شوروی نیز که از مرتبطین این افراد بودند، از ایران اخراج شدند.

در روز ۱۷ اردیبهشت ۱۳۶۲ طبق بیانیه دادستانی کل انقلاب اسلامی، کلیه اعضا و هواداران حزب توده موظف شدند ظرف یک هفته خود را به اطلاعات دادسرای انقلاب اسلامی مرکز واقع در «لونا پارک» معرفی کنند. دادستانی کل انقلاب اسلامی همچنین در روز ۱۳ اردیبهشت با صدور اطلاعیه‌ای حزب توده ایران را منحل و به کلیه اعضا و هواداران این حزب اخطار کرد که خود را به مراکز دادستانی‌های انقلاب در تهران و شهرستان‌ها معرفی کنند. در بخشی از این بیانیه که به امضای موسوی تبریزی دادستان کل انقلاب اسلامی وقت رسید آمده بود:

«در پی دستگیری سردمداران حزب منفور توده و اقاریر صریح آنان مبنی بر توطئه علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و براندازی به شرح ذیل:

۱ـ جاسوسی به نفع بیگانگان.

۲ـ سرقت و نگهداری اسلحه و مهمات جهت مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران.

۳ـ رابطه با گروهک‌های محارب.

۴ـ اخلال در کارخانجات و مراکز تولیدی و صنعتی کشور.

۵ـ نفوذ در سازمان‌ها، ادارات، نهادهای انقلابی و مراکز نظامی و انتظامی، دادستان کل انقلاب اسلامی بنا بر اصول ۹ و ۲۴ و ۲۶ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به موجب این اطلاعیه، حزب توده را منحل اعلام داشته و هر نوع فعالیتی به نفع آنان را غیرقانونی و عملی ضدانقلابی محسوب می‌کند. بنابراین به کلیه اعضا و هواداران این حزب اخطار می‌شود در تهران از تاریخ ۱۷ لغایت ۲۵ اردیبهشت ۱۳۶۲ به اطلاعات دادسرای انقلاب اسلامی مرکز واقع در «لونا پارک» و در شهرستان‌ها از تاریخ ۲۵ اردیبهشت الی ۲۵ خرداد به دادستانی‌های انقلاب اسلامی آن شهرستان‌ها مراجعه و ضمن ارائه اصل شناسنامه، دو نسخه فتوکپی شناسنامه و سه قطعه عکس جدید، خود را معرفی کنند و پس از تکمیل فرم مربوطه مرخص شوند. بدیهی است کسانی که پس از انقضای مهلت مذکور خود را معرفی نکرده باشند به عنوان ضدانقلاب و توطئه‌گر علیه نظام جمهوری اسلامی تحت پیگرد قرار می‌گیرند و مطابق قوانین دادگاه‌های انقلاب اسلامی به کیفر خواهند رسید.»

 

پخش اعترافات سران حزب توده

اطلاعیه دادستانی کل انقلاب یک هفته پس از آن صادر شد که نورالدین کیانوری، دبیرکل حزب توده و محمود اعتمادزاده (م. الف به‌آذین) که از اعضای رده بالای حزب توده به شمار می‌آمدند، در یک برنامه تلویزیونی ضمن اعتراف به خیانت، از جرائم، قانون‌شکنی‌ها، فریب مردم و تخلفات خود از آغاز پیدایش حزب توده تا آن روز به‌ویژه از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی ایران سخن گفتند. در این برنامه به‌آذین با بیان اینکه سران حزب توده در این برنامه می‌خواهند سخنانی را درباره عملکرد نیروهای چپ با شنوندگان و بینندگان در میان بگذارند، گفت:

«به‌طورکلی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و استقرار حاکمیت بلامعارض اسلامی، مارکسیسم در ایران به بن‌بست رسیده و هیچ‌ جایی در زندگی سیاسی ایران ندارد و نمی‌تواند داشته باشد. حرف از بن‌بست مارکسیسم در ایران است، چرا؟ علتش قبل از همه وجود خود اسلام انقلابی است. مارکسیسم در برابر تئوری منسجم و پذیرفته شده از طرف توده‌های میلیونی ایران چیزی برای ارائه ندارد. این اسلام به صورت‌های مختلف نفوذ و رسوخ خودش را در وجدان توده‌های میلیونی ایران به‌خصوص مستضعفان ایران نشان داده است.»

وی ضمن اظهار این مطلب که حزب توده در بعد از انقلاب توانست مرکزی در ایران داشته باشد و سعی کرد با مطالبی که در نشریاتش می‌نوشت، خیانت‌های خود را توجیه کند، اما این تلاش‌ها تأثیری بر توده‌های مردم نگذاشت، افزود:

«من از اینکه پس از ۲۳ سال قطع رابطه کامل، بار دیگر به حزب پیوستم اقرار می‌کنم که اشتباه بسیار بزرگی را هم نسبت به خودم و هم نسبت به مردم مستضعف ایران و کسانی که انقلاب اسلامی ایران را با ایثار و خون خود به ثمر رساندند و تا به امروز از آن محافظت کرده و قدم به قدم جلو برده و به پیروزی‌های بیشتر و بیشتر رسانده‌اند، مرتکب شده‌ام. من در مقابل این مردم و امام بزرگوار، خمینی بزرگ رهبر انقلاب اسلامی و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران و در برابر همه کسانی که در راه این انقلاب می‌کوشند و در راه حفظ تمامیت خاک مقدس اسلامی ایران فداکاری و جانبازی می‌کنند، خود را مسئول و در حقیقت خود را به‌نوعی در خیانت حزب توده شریک می‌دانم و بدون هیچ‌گونه تعارف یا مسامحه عرض می‌کنم که از این لحاظ سزاوار کیفر شایسته هستم».

بعد از سخنان به‌آذین، نورالدین کیانوری، دبیر اول کمیته مرکزی حزب توده طی سخنانی گفت:

«با درود به حضور امام خمینی رهبر انقلاب و بنیان‌گذار جمهوری اسلامی ایران، من امروز می‌خواهم کوشش کنم تا پوزش و شرمندگی در مقابل ایشان، تخلفاتی را که حزب ما در عرض چهار سال فعالیت در جمهوری اسلامی ایران انجام داده، آن ‌طور که هست بیان کنم تا این تخلفات درسی برای نسل جوان ما باشد که راه درست خود را از راه گمراهی که ما رفتیم، جدا کنند و بتوانند در چهارچوب کشورشان با قوانین موجود در کشورشان، به مردم کشورشان خدمت کنند.»

وی بعد از معرفی کامل خود و بیان سوابق سیاسیش، با اشاره به اینکه می‌خواهد تخلفاتی را که حزب توده در سال‌های اخیر انجام داده‌اند بیان کند، گفت: «این به این معنا نیست که ما غیر از اینها‌یی که می‌گویم، تخلف دیگری نداشتیم. تخلفات دیگری هم داشتیم اما به نظر من اینها عمده‌ترین و تعیین‌کننده‌ترین محورهای تخلفات ما هستند.»

کیانوری در سخنان خود به اقداماتی چون جاسوسی برای شوروی، جمع‌آوری اطلاعات و فروش به غیر، دریافت کمک‌های مالی از بیگانگان، برخوردهای منافقانه با نظام در مقاطع مختلف سیاسی از جمله دفاع ظاهری از خط امام و شایعه‌پراکنی علیه مسئولان کشور در باطن، ارائه اطلاعات دروغ به وزارت کشور درباره نام‌ها و تعداد رهبران حزب، سکوت در برابر اعمال منافقین به خواست فرستاده شوروی و… که در سال‌های پس از انقلاب از سوی حزب توده انجام شده بود، اقرار کرد.

 

حمله موشکی عراق به اندیمشک

رژیم بعث صدام در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۶۲ با حمله موشکی به اندیمشک و دزفول تعداد زیادی از مردم بی‌گناه و بی‌دفاع این دو شهر را به شهادت رسانده و یا مجروح ساخت.

روزنامه اطلاعات در گزارشی که روز شنبه ۲۴ اردیبهشت همین سال منتشر ساخت نوشت: با بیرون آوردن ۴ جنازه دیگر تا صبح دیروز تعداد شهدای حمله موشکی دیکتاتور بغداد به شهر اندیمشک به ۲۱ تن رسید. کار تجسس و تلاش برای بیرون آوردن پیکرهای دیگر شهدای احتمالی این شهر با یاری مردم و امدادگران همچنان ادامه دارد. براساس همین گزارش در میان شهدای این فاجعه کلیه اعضای یک خانواده ۶ نفری و دو خانواده ۳ نفری دیده می‌شوند.

در حالی که تنها ۱۲ ساعت از حمله موشکی صدام به اندیمشک گذشته بود و تجسس برای بیرون آوردن شهدای این جنایت از زیر ویرانه‌ها ادامه داشت، جنایت‌پیشگان بعثی عراق مقارن ساعت ۲۰ و ۵۰ دقیقه پنجشنبه گذشته بار دیگر دزفول را هدف حمله موشکی خود قرار دادند و تعداد زیادی از برادران و خواهران دزفولی را به خاک و خون کشیدند.

 

انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای برای دومین بار به سمت دبیر کلی حزب جمهوری اسلامی

در خرداد ۱۳۶۲ برای دومین بار حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در کنگره سراسری حزب جمهوری اسلامی به دبیرکلی این حزب انتخاب شدند.

روزنامه جمهوری اسلامی در این زمینه نوشت: شورای مرکزی منتخب کنگره حزب جمهوری اسلامی در اولین جلسه خود آیت‌الله سید علی خامنه‌ای را برای بار دوم به اتفاق آرا به دبیرکلی حزب جمهوری اسلامی انتخاب کرد.

 

تصویب کلیات تأسیس دانشگاه بین‌المللی اسلامی، موافقان و مخالفان 

مجلس شورای اسلامی در ۵ اردیبهشت ۱۳۶۲ طرح تأسیس دانشگاه بین‌المللی اسلامی را تصویب کرد.در ابتدا در باره گزارش کمیسیون آموزش، فرهنگ و تحقیقات مبنی بر رد لایحه تأسیس دانشگاه بین‌المللی اسلامی بحث و بررسی شد. ابتدا سیدرضا اکرمی نائب رئیس کمیسیون  مذکور طی توضیحاتی گفت: «در زمانی که ما هنوز در داخل در زمینه آموزش با اشکالاتی مواجه هستیم نمی‌توانیم چنین برنامه‌ای را برای دانشجویان خارجی داشته باشیم. همچنین امکان دارد در این بین جاسوس‌هایی باشند که از نظر امنیتی مسئله ایجاد کنند. به این دلیل کمیسیون با اکثریت آرا این لایحه را رد می‌کند و معتقد است که در صورت ضرورت اجرای این طرح، باید به طور آزمایشی اجرا شود.»

سپس موافقان و مخالفان طرح، هر یک استدلال‌های خود را برشمردند و و سرانجام نسبت به اصل لایحه تأسیس دانشگاه بین‌المللی اسلامی ایران رأی‌گیری به عمل آمد و از تصویب گذشت.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *