سخنان معصومان عليهم السلام امر به معروف و نهى از منكر

 

سخنان معصومان
امر به معروف و نهى از منكر

 


 

رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم:
((و اذا لم يامروا بالمعروف و لم ينهوا عن المنكر و لم يتبعوا الاخيار من اهل بيتى, سلط الله عليهم اشرارهم فيدعو عند ذلك خيارهم فلايستجاب لهم)).(1)
هرگاه مردم امربه معروف و نهى از منكر را ترك نمايند و از نيكان خاندان من پيروى نكنند خداوند بدانشان را بر آنان مسلط گرداند, در اين هنگام خوبان ايشان دعا كنند ولى دعايشان مستجاب نشود.

رسول خدا صلى الله عليه و آله :
((لايزال الناس بخير ما امروا بالمعروف و نهوا عن المنكر و تعاونوا على البر فاذا لم يفعلوا ذلك نزعت عنهم البركات و سلط بعضهم على بعض, و لم يكن لهم ناصر فى الارض و لا فى السمإ.))(2)
مردم همواره در خير و بركت اند تا هر زمان كه امر به معروف و نهى از منكر كنند و يكديگر را بر كار خير كمك رسانند پس هر گاه آن را به جا نياورند بركات از آنان سلب گردد و گروهى بر گروه ديگر مسلط شود به طورى كه براى آنان ياورى نه در زمين باشد و نه در آسمان.

امام على عليه السلام:
((وامر بالمعروف تكن من اهله و انكرالمنكر بيدك و لسانك و باين من فعله بجهدك و جاهد فى الله حق جهاده و لا تاخذك فى الله لومه لائم و خض الغمرات للحق حيث كان. ))(3)
[ فرزندم حسن] به كار نيك امر كن تا در شمار نيكوكاران درآيى و به دست و زبان كار ناپسند را زشت شمار و از آن كه كار ناپسند كند با كوشش خود را دور بدار. در راه خدا بكوش, چنان كه شايد, و از سرزنش ملامتگرانت بيمى نداشته باش براى حق به هر دشوارى هرجا بود وارد شو.

امام على عليه السلام :
((ان الله تبارك و تعالى لم يرض من اوليائه ان يعصى فى الارض و هم سكوت مذعنون لايامرون بالمعروف و لاينهون عن المنكر, فوجدت القتال اهون على من معالجه الاغلال فى جهنم)).(4)
همانا خداوند از اوليإ خود نپسنديده كه معصيت او در زمين بشود و آنها ساكت و آرام باشند و امر به معروف و نهى از منكر نكنند, پس پيكار را از تحمل غلهاى جهنم آسانتر يافتم.

امام على عليه السلام :
((قوام الشريعه الامر بالمعروف والنهى عن المنكر و اقامه الحدود.))(5)
شالوده دين بر امر به معروف و نهى از منكر و برپا داشتن حدود الهى استوار است.

امام على عليه السلام :
((ان الامر بالمعروف و النهى عن المنكر لايقربان من اجل و لاينقصان من رزق و افضل ذلك كلمه عدل عند امام جائر.))(6)
امر به معروف و نهى از منكر مرگ را نزديك نمى سازند و از رزق و روزى نمى كاهند و برتر از همه اينها سخنى عادلانه است نزد پيشوايى ستم پيشه.

امام على عليه السلام :
((فان الله سبحانه لم يلعن القرن الماضى بين ايديكم الا لتركهم الامر بالمعروف والنهى عن المنكر فلعن الله السفهإ لركوب المعاصى والحلمإ لترك التناهى. ))(7)
همانا خداوند سبحان ـ مردم ـ دوران گذشته را كه پيش از شمايند از رحمت خود دور نفرمود, جز براى آن كه امر به معروف و نهى از منكر را ترك كردند. پس خداوند بى خردان ـ آنان راـ لعنت كرد به خاطر نافرمانى كردن و خردمندان را به (گناه) ترك نهى يكديگر.

امام باقرعليه السلام :
((ان الامر بالمعروف و النهى عن المنكر فريضه عظيمه تقام بها الفرائض و تامن المذاهب و تحل المكاسب و تردالمظالم و تعمر الارض و ينتصف من الاعدإ و يستقيم الامر.))(8)
امر به معروف و نهى از منكر دو فريضه بزرگ الهى است كه ديگر فرائض با آنها بر پا مى شوند و به وسيله آنها راهها امن مى گردد و كسب و كار مردم حلال مى شود و حقوق افراد بديشان بازگردانده مى شود و در سايه آن زمين ها آباد و از دشمنان انتقام گرفته مى شود و در پرتو آنها همه كارها رو به راه مى گردد.

امام صادق عليه السلام :
((قال رسول الله صلى الله عليه و آله: ان الله عزو جل ليبغض المومن الضعيف الذى لا دين له, فقيل له:
و ما المومن الذى لا دين له؟ قال: الذى لاينهى عن المنكر)).(9)
پيامبر اكرم صلى الله عليه وآله فرمود: خداى عز وجل نسبت به مومن ضعيف و سستى كه دين ندارد خشمناك است. پرسيدند: مومنى كه دين ندارد كدام است؟ فرمود آن كه نهى از منكر نمى كند.

امام صادق عليه السلام :
((اذا راى المنكر فلم ينكره و هو يقدر عليه فقد احب ان يعصى الله و من احب ان يعصى الله فقد بارزالله بالعداوه.))(10)
اگر كسى كار ناپسندى را ببيند و با داشتن توانايى, آن را زشت نشمارد, دوست داشته باشد كه خداوند عصيان شود و هركه دوست باشد كه خداوند عصيان شود, به دشمنى با خدا پرداخته است.

پى نوشت ها:
1) تحف العقول ,ص 51.
2) بحار, ج 100, ص 94.
3) نهج البلاغه, نامه 31.
4) نهج السعاده, ج 2, ص 226.
5) غررالحكم.
6) بحار, ج100, ص 89.
7) نهج البلاغه, خطبه 192.
8) وسائل الشيعه, ج 11, ص 395.
9) الوافى, ج 2, ص 29.
10) مستدرك الوسايل, ج2, 357.