بر ساحل معرفت‏

پرسش: ويژگى‏هاى منافقان در قرآن كدام است؟
پاسخ: منافق كسى است كه به زبان خودش را مؤمن معرفى مى‏كند امّا قلباً كافر است چنان‏كه خداوند مى‏فرمايد: «يَقُولُونَ بِأَفْوَ هِهِم مَّا لَيْسَ فِى قُلُوبِهِمْ؛ (آل‏عمران،167) به زبان مى‏آورند [اظهار اسلام مى‏كنند] آن‏چه در قلبهايشان نيست.» و از اين‏روست كه در تعريف نفاق گفته‏اند «استتار الكفر و اظهار الايمان» يعنى پنهان كردن كفر و وانمود كردن ايمان.(1)
قرآن مجيد در سوره‏هاى زيادى نشانه‏ها و ويژگى‏هاى منافقان را بيان كرده است؛ مانند: سوره‏هاى بقره، آل‏عمران، نساء، مائده، انفال، توبه، عنكبوت، احزاب، نور، محمّد، فتح، حديد، مجادله، حشر، منافقون.
برخى از ويژگى‏هاى آنان عبارت است از:
1. ايمان ظاهرى دارند؛ منافقان با زبان اظهار ايمان مى‏كنند؛ ولى در دل آنان از ايمان خبرى نيست. (بقره، 8)
2. هر روز به رنگى در مى‏آيند و در ميان هر جمعيتى با آن‏ها همصدا مى‏شوند؛ به مؤمنان كه مى‏رسند مى‏گويند: «ءامنّا» (ما ايمان آورده‏ايم)؛ ولى هنگامى كه با مخالفان رو به رو مى‏شوند، مى‏گويند: «إنّامعكم» (ما با شماييم). (بقره، 14)
3. خود را عاقل و هوشيار و مؤمنان را سفيه و ساده لوح و خوش باور مى‏پندارند. (بقره، 13)
4. داعيه اصلاح‏طلبى دارند؛ در حالى كه مفسد واقعى هستند. (بقره، 11)
5. مردم را به «منكرات» تشويق و از «نيكى‏ها» باز مى‏دارند. (توبه، 67)
6. براى رسيدن به اهداف خود از راه خدعه و نيرنگ وارد مى‏شوند. (بقره، 9)
7. هنگامى كه به نماز مى‏ايستند، غرق كسالت و بى‏حالى‏اند. (از راز و نياز با خدا لذت نمى‏برند) و عبادت و عمل نيكشان ريايى است. (نساء، 142)
8. جاسوسان كفار و در نهان مشوق آنان براى جنگ با مسلمانانند: «ألم نستحوذ عليكم و نمنعكم مِّن المؤمنين» (نساء، 141)
9. پيمان‏شكن و دروغگو هستند. (توبه،77)
10. سوگند دروغ يكى از ابزار كار آنان براى گمراه ساختن مردم است. (توبه، 56)
11. فتنه‏گر و تفرقه افكنند. (توبه، 47 – 48).
12. ظاهرى آراسته و زبانى چرب و فريبنده دارند: «و إذا رأيتهم تعجبك أجسامهم و إن يقولوا تسمع لقولهم» (منافقون، 4)
13. از افشا شدن انحرافات و نقشه‏هاى خود بيمناكند. (توبه، 64)
و…
از نظر اسلام «نفاق» بدترين نوع كفر است و منافقان دورترينِ مردم از خداوند هستند: چرا كه منافقان در ظاهر با مسلمانان، ولى در باطن با كافران و مشركان مى‏باشند؛ و از همين روى خداوند در بيان عاقبت دردناك و شوم آنان در بعضى از آيات، مجازاتشان را به همراه «كافران» ذكر كرده است و مى‏فرمايد: «إِنَّ اللَّهَ جَامِعُ الْمُنَفِقِينَ وَالْكَفِرِينَ فِى جَهَنَّمَ جَمِيعًا ؛ (نساء، 140) خداوند همگى، منافقان و كافران را در دوزخ جمع مى‏كند. و در جاى ديگر علاوه بر وعده آتش دوزخ به آنان، از دورى رحمت و استعداد خود نسبت به آن‏ها خبر داده و مى‏فرمايد: «خداوند به مردان و زنان منافق و كفار، وعده آتش دوزخ داده: جاودانه در آن خواهند ماند – همان براى آن‏ها كافى است -و خدا آن‏ها را از رحمت خود دور ساخته، و عذاب هميشگى براى آن‏هاست.» (توبه، 68)، (محمد، 20-24)
از طرفى، به دليل مصونيتى كه آنان در پناه اظهار ايمان براى خود كسب كرده‏اند و ناجوان مردانه از پشت به مسلمانان و افراد بى‏دفاع خنجر مى‏زنند، خطرها و آسيب‏هايى كه از ناحيه منافقان به جوامع انسانى و اسلامى مى‏رسد با هيچ خطر و آسيبى قابل قياس نيست؛ به همين جهت، جايگاه آنان بدترين و پست‏ترين نقطه دوزخ است؛ آن جا كه مى‏فرمايد: «إِنَّ الْمُنَفِقِينَ فِى الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَن تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا ؛ (نساء، 145) منافقان در پايين‏ترين دركات دوزخ قرار دارند؛ و هرگز ياورى براى آن‏ها نخواهى يافت.»(2) سخن آخر اين كه منافقان چون در دنيا، در تاريكى وحشتناك كفر و نفاق و گناه زندگى مى‏كنند، در جهان
ديگر نيز در تاريكى مى‏برند و فريادشان بلند است و ملتمسانه از مومنان تقاضاى «نور» مى‏كنند، اما چيزى جز جواب منفى نمى‏شنوند. قرآن كريم مناظره و گفتگوى آنان را با مؤمنان، در روز قيامت چنين بيان مى‏فرمايد: «روزى كه مردان و زنان منافق به مؤمنان مى‏گويند: نظرى به ما بيفكنيد تا از نور شما برترى برگيريم، به آن‏ها گفته مى‏شود: به پشت سرِ خود «دنيا» بازگرديد و كسب نور كنيد.» در اين هنگام، ديوارى ميان آن‏ها حايل مى‏شود كه درى دارد، درونش رحمت است و برونش عذاب منافقان، مؤمنان را صدا مى‏زنند و مى‏گويند: مگر ما با شما نبوديم؟! مى‏گويند: چزا؛ ولى شما خود را به هلاكت افكنديد و انتظار [مرگ پيامبر را ]كشيديد، و [در همه چيز ]شك و ترديد داشتيد و آرزوهاى دور و دراز، شما را فريب داد تا فرمان خدا فرا رسيد و شيطان فريبكار شما را در برابر [فرمان ]خداوند فريب داده. پس امروز نه از شما فديه‏اى پذيرفته مى‏شود و نه از كافران و جايگاهتان آتش است و همان سرپرستتان مى‏باشد؛ و چه بد جايگاهى است! (حديد، 13 – 15).
آرى اين همه، قسمتى از عاقبت و سرنوشت شوم منافقان در قيامت است.(3) پرسش: مخلِصين از ديدگاه قرآن كريم چه كسانى هستند؟
پاسخ: مخلِص به كسى گفته مى‏شود كه داراى صفت والاى اخلاص باشد، و منظور از اخلاص همان خلوص نيت است، و خلوص نيت آن است كه انگيزه تصميم‏گيرى تنها خدا باشد و بس. به گفته مرحوم فيض كاشانى، حقيقت اخلاص آن است كه نيّت انسان از هرگونه شرك خفى و جلّى پاك باشد.(4)
قرآن كريم به اخلاص اهميت ويژه داده است و مى‏فرمايد: «به آنان دستور داده نشده بود جز اين‏كه خدا را بپرستند در حالى كه دين خود را خالص كنند و از شرك به توحيد باز گردند…» (بينه،5) و خطاب به همه مسلمانان مى‏فرمايد: «خداوند يگانه را بخوانيد و دين خود را براى او خالص كنيد، هر چند كافران ناخشنود باشند.» (غافر،14)
و در جاى ديگر شخص پيامبر را خطاب قرار داده و به طور قاطع به او دستور مى‏دهد: «بگو من مأمورم خدا را پرستش كنم، در حالى كه دينم را براى او خالص كرده باشم.» (زمر،11)
قرآن كريم بر اخلاص تأكيد نموده و روايات معصومين(ع) ويژگى‏هاى مخلصين را بيان كرده‏اند. از راه ويژگى‏هاى مخلصين
پى مى‏بريم چه كسانى مخلِص هستند و آن ويژگى‏ها چنين است:
1. قلبش تسليم خدا است؛ 2. اعضايش تسليم فرمان اوست؛ 3. خير خود را در اختيار مردم مى‏گذارد؛ 4. شرّ خود را از مردم باز مى‏دارد؛ 5. دوست ندارد كسى او را به خاطر كارهاى الهى‏اش بستايد.(5)
در برابر مخلِص، رياكار است. مناسب است به ويژگى‏هاى رياكار هم اشاره شود تا از باب «شناخت اشياء با ضد آن‏ها» مخلِصان بهتر شناخته شوند. برخى از ويژگى‏هاى رياكاران چنين است:
1. در تنهايى، اعمال خود را با كسالت انجام مى‏دهد؛ 2. در ميان مردم، كار خود را با نشاط انجام مى‏دهد؛ 3. هر گاه او را مدح و ثنا گويند بر علم خود مى‏افزايد، و در تمام كارهايش اصرار دارد مردم او را ستايش كنند؛ 4. سعى مى‏كند ظاهرش را در نظر مردم خوب جلوه دهد.
مخلصان كسانى هستند كه از ويژگى‏هاى مخلصان برخوردار بوده و از صفات رياكاران پاك باشند.(6) پاورقي ها:پى‏نوشت‏ها: – 1) حجةالتفاسير، سيدعبدالحجت بلاغى، ج 6، ص 357، نشر حكمت. يكى ديگر از دليل‏هايى كه براى علت نامگذارى منافق به اين نام، ذكر كرده‏اند اين است كه «نفق» به معنى خروج است و منافق، به سوى مؤمنان با ايمان خارج مى‏شود و به سوى كفار با كفر (از طريق اسلام خارج مى‏شود و به كفر مى‏رود و بالعكس) و… ر.ك: مجمع‏البيان، علامه طبرسى، ج 3، ص 52، نشر الحيات / مفردات راغب، ص 502، نشر دارالمعرفه / قاموس قرآن، سيدعلى‏اكبر قرشى، ج 7، ص 98، دارالكتب.
2) ر.ك: تفسير نمونه، آيت اللَّه مكارم شيرازى و ديگران، ج 4، ص 180، دارالكتب الاسلامية.
3) ر.ك: تفسير نمونه، آيت اللَّه مكارم شيرازى، ج 23، ص 329 – 336، و ج 4، ص 168 – 180، دارالكتب الاسلامية.
4) ر.ك: محجة البيضاء، ج 8، ص 128.
5) بحارالانوار، علامه مجلسى، ج 69، ص 304، مؤسسة الوفاء، بيروت.
6) ر.ك: اخلاق در قرآن، آيت‏اللَّه مكارم شيرازى، ج 1، ص 266-292، مدرسه اميرالمؤمنين، قم.