مهدی حلفی
از ابتدای ناآرامیها در سوریه، گروههای مسلح تروریستی به صورت قارچ در مناطق مختلف این کشور سر برآوردند و سوریه به مکانی برای فعالیت این گروهها تبدیل شد. اکنون در این کشور صدها گروه مسلح ریز و درشت وجود دارند که در مناطق مختلف سوریه با ارتش این کشور میجنگند. البته بین خود این گروهها هم اختلافات زیادی وجود دارد که گاهی این اختلافات به درگیریهای مسلحانه هم کشیده شده است.
گروههای مسلح در مناطق مختلف سوریه همچون شمال، مرکز، شرق و جنوب این کشور فعالیت میکنند، اما در شمال سوریه و بهخصوص استانهای ادلب و حلب به خاطر نزدیکی و مجاورت این استانها با مرزهای ترکیه، بیشترین حجم از حضور گروههای مسلح تروریستی را شاهد هستیم.
فعالیت گروههای مسلح در سوریه بخشی از این کشور را به مملکتی ملوکالطوایفی تبدیل کرده که در آن دولت قدرتمندی وجود ندارد و در هر منطقه یک گروه مسلح حکم میرانند و اداره آن منطقه را برعهده دارند. در مناطق خارج از سیطره دولت در سوریه، به دلیل کثرت گروههای مسلح، هرج و مرج حاکم است.
کشورهای مختلفی چون آمریکا، ترکیه، عربستان، اردن، رژیم صهیونیستی و قطر با ارسال پول، سلاحهای پیشرفته و مهمات به سوریه از این گروهها حمایت میکنند. علاوه بر این ترکیه هم مرزهای مشترک خود با سوریه را برای سفر دهها هزار جنگجوی خارجی به این کشور باز کرده است.
آمریکا طی سالهای اخیر ادعا کرده است که برخی از گروههای مسلح در سوریه معتدل هستند و با این ادعا برای این گروهها به صورت علنی تجهیزات نظامی، سلاح و مهمات از جمله موشکهای ضدزره تاو ارسال میکند، اما اتفاقی که افتاده این است که برخی از این گروههای به اصطلاح معتدل با گروههای تکفیری معروف از جمله جبههالنصره همکاری میکنند و موشکهای آمریکایی به کمک جبههالنصره در نبردهایش در برابر ارتش سوریه رفته است. برخی دیگر از گروههای به اصطلاح معتدل هم در درگیری با گروههایی چون جبههالنصره و جندالاقصی نابود شدند و انبارهای پر از سلاحهای آمریکایی به غنیمت گروههای تکفیری درآمد.
اکنون دهها هزار جنگجوی خارجی از بیش از صد کشور و از پنج قاره جهان در صفوف گروههای تروریستی در سوریه میجنگند. این جنگجویان خارجی عقاید تکفیری دارند و نه تنها خطری برای سوریه محسوب میشوند، بلکه در صورت برگشت به کشورهایشان، خطر بزرگی برای امنیت آنها هم خواهند بود.
فعالیت مسلحانه گروههای تروریستی در مناطق مختلف سوریه بخش زیادی از زیرساختهای اساسی این کشور را از بین برده است و این گروهها، صدها هزار منزل مسکونی را در سوریه ویران کردهاند. خسارتی که این گروههای تروریستی به اقتصاد سوریه وارد کردهاند، بیش از چند صد میلیارد دلار است و جبران چنین خسارتی، دهها سال کار و تلاش مردم سوریه را میطلبد.
گروههای مسلح با شعلهور کردن آتش جنگ در سوریه باعث مهاجرت میلیونها شهروند سوری از مناطق زندگی خودشان شدهاند، شهروندانی که حتی برخی از آنها مجبور به ترک سوریه شدند و به کشورهای دیگر جهان مهاجرت کردند و هزاران تن از آنان در راه مهاجرت جان خود را از دست دادند.
بخشی از درآمدهای گروه مسلح در سوریه از غارت منازل و کارخانهها به دست میآید. به عنوان مثال گروههای مسلح در استان حلب بسیاری از ماشینآلات کارخانههای این استان را غارت کردند و این تجهیزات صنعتی را در قبال مبالغی پایین به ترکیه فروختند. همچنین گروههای تروریستی مسلح همچون جبههالنصره به صورت گسترده در سوریه دست به گروگانگیری افراد خارجی از جمله خبرنگاران میزنند و تنها در ازای دریافت باجهای سنگین آنها را آزاد میکنند. گروگانگیری برای گروههای مسلح در سوریه طی سالهای اخیر دهها میلیون دلار درآمد داشته است.
مهمترین گروههای مسلح تروریستی فعال در سوریه عبارتند از: داعش، جبههالنصره، حرکت احرارالشام، فیلقالشام، جیشالاسلام، جیشالشام، حزب اسلامی ترکستان و….
داعش
قویترین گروه مسلح تروریستی در سوریه داعش است. این گروه در سال ۲۰۱۳ با انشعاب از گروه جبههالنصره که شاخه سوری القاعده است، تشکیل شد و طی چندین سال اخیر توانست که مناطق وسیعی از کشور سوریه را به اشغال خود دربیاورد. هماکنون بخشهای وسیعی از استانهای دیرالزور، حسکه، رقه و حلب سوریه در تصرف داعش است. به این ترتیب این گروه تروریستی در کنار مناطق مرزی سوریه با عراق قرار دارد. همچنین عناصر داعش در مناطقی از حومه استانهای حمص و دمشق سوریه هم حضور دارند.
تعداد جنگجویان داعش در سوریه به چند دههزار نفر میرسد که هزاران نفر از آنها تبعه کشورهای خارجی هستند. این جنگجویان خارجی از پنج قاره جهان به سوریه آمدهاند تا در صفوف داعش بجنگند. برخی از جنگجویان خارجی داعش پس از بازگشت به کشورهایشان، شاخههایی از این گروه تروریستی را در آن کشورها ایجاد کردهاند.
داعش تنها به اشغال نظامی مناطق در سوریه بسنده نکرده، بلکه در این مناطق، حکومتهایی را ایجاد کرده که براساس قوانین این گروه تروریستی که از مذهب وهابیت گرفته شده است، اداره میشود. تخلف از قوانین داعش مجازات سنگینی را برای مردم مناطق اشغالی به دنبال دارد. این گروه تروریستی به صورت مستمر مردان سوری را به جرمهای معمولاً واهی در مناطق اشغالی سوریه در ملاءعام اعدام میکند تا در میان مردم این مناطق ترس و رعب ایجاد کند.
مهمترین حامی داعش در منطقه کشور ترکیه است و از طریق مرزهای مشترک با سوریه، سلاح و مهمات را به دست داعش میرساند. همچنین جنگجویان خارجی از طریق مرزهای ترکیه وارد سوریه میشوند و به داعش میپیوندند. این گروه تروریستی همچنین مجروحین خود را برای درمان به بیمارستانهای ترکیه میفرستد. علاوه بر این داعش در شهرهای مختلف ترکیه آزادانه فعالیت میکند و در این شهرها به جذب نیرو مشغول است.
یکی از دلایل گسترش داعش در سوریه، پیروزیهای این گروه تروریستی در عراق بود. زمانی که داعش برخی از شهرهای عراق همچون موصل و الرمادی را به اشغال خود درآورد، حجم زیادی از سلاحها و تجهیزات نظامی ارتش و پلیس عراق به غنیمت داعش درآمد. این گروه تروریستی از سلاحها و تجهیزات نظامی همچون تانک، توپ و خودروهای زرهی غنیمتی برای حمله به شهرهای سوریه استفاده کرد و توانست بخشهایی از این کشور را به اشغال خود در آورد.
اطی ماههای اخیر صحنه جنگ در سوریه به گونهای دیگر رقم خورده و روند شکستهای داعش در مناطق مختلف سوریه آغاز شده است. گروه تروریستی داعش طی ماههای اخیر هر روز مناطق جدیدی را در سوریه از دست داده و ارتش سوریه با پیشروی در مناطق تحت سیطره داعش به شهر رقه پایتخت حکومت خودخوانده داعش در سوریه نزدیک شده است.
شکستهای داعش در سوریه همزمان با شکستهای این گروه تروریستی در عراق است و به نظر میرسد که حیات حکومت داعش در این دو کشور منطقه رو به پایان است. هر چند داعش به عنوان یک گروه چریکی احتمالاً باز هم به فعالیتهای تروریستی خود در عراق و سوریه ادامه خواهد داد، اما عمر حکومت داعش رو به پایان است.
جبههالنصره
جبههالنصره شاخه سوری گروه تکفیری القاعده است که فعالیتش در این کشور به صورت علنی از شروع ناآرامیها در سوریه در سال ۲۰۱۱ آغاز شد. جبههالنصره در ابتدا عملیاتهای انتحاری در شهرهای مختلف سوریه بهخصوص شهر دمشق انجام میداد و در ادامه، عناصر این گروههای تکفیری شروع به اشغال روستاها و شهرهای سوریه در مناطق مختلف این کشور کردند.
جبههالنصره در مناطق مختلف سوریه فعالیت دارد، اما بیشترین فعالیت این گروه تروریستی در شمال این کشور بهخصوص استانهای ادلب و حلب است. هدف اصلی گروه جبههالنصره تشکیل یک امارت اسلامی در سوریه است. این گروه در این راستا بارها با گروههای مسلح دیگر در این کشور وارد جنگ و درگیری شده است.
هزاران تبعه خارجی بهخصوص از کشور عربستان در صفوف جبههالنصره در سوریه میجنگند و بسیاری از عملیاتهای انتحاری این گروه بر ضد ارتش سوریه را عناصر خارجی جبههالنصره انجام میدهند.
با وجود اینکه داعش و جبههالنصره زمانی یک گروه واحد بودند و از لحاظ اعتقادی به یکدیگر شباهت بسیار زیادی دارند، اما طی سالهای اخیر برای رسیدن به قدرت بارها در مناطق مختلف سوریه با یکدیگر درگیر شده و در درگیریهای این دو گروه تکفیری با یکدیگر، هزاران تروریست از دو طرف به هلاکت رسیدهاند.
ارتش آزاد سوریه
در سال ۲۰۱۱ میلادی و همزمان با آغاز ناآرامیها در سوریه، برخی از رسانههای فتنهگر منطقه خبر از تشکیل گروهی مسلح به نام ارتش آزاد سوریه دادهاند که قرار بود در مدتی کوتاه دولت سوریه را سرنگون کند. رسانههای فتنهگر ادعا میکردند که ارتش آزاد سوریه را افسران و سربازان جدا شده از ارتش سوریه تشکیل دادهاند. ادعایی که چندان درست نبود و تنها تعداد کمی از عناصر گروه ارتش آزاد از نیروهای سابق ارتش سوریه بودند که از این ارتش جدا شده بودند.
در سالهای ابتدایی درگیریها در سوریه، گروههای مسلح در این کشور بیشتر با پرچم ارتش آزاد بر ضد ارتش سوریه میجنگیدند. آنها آن زمان هدف خود از جنگیدن را رسیدن به عدالت و آزادی و برقراری دموکراسی در سوریه عنوان میکردند، اما در ادامه چهره واقعی خود را آشکار کردند و با قتلعام و کشتار مردم و به دست گرفتن پرچم القاعده و داعش، عمق افکار تکفیری خود را نشان دادند.
این روزها نام چندانی از ارتش آزاد سوریه در درگیریهای سوریه شنیده نمیشود. این گروه تروریستی اکنون تنها در مناطق جنوب سوریه همچون استانهای درعا و قنیطره حضور پررنگی دارد و دیگر مناطق اشغالی سوریه در کنترل گروههای تکفیری همچون داعش، جبههالنصره و احرارالشام است.
جیشالاسلام
گروه جیشالاسلام قویترین گروه مسلح در استان دمشق و محل اصلی فعالیتش در منطقه غوطه شرقیه در حومه شهر دمشق است. این گروه مسلح در ابتدای ناآرامیها در سوریه در سال ۲۰۱۱ به رهبری زهران علوش در شهر دوما در حومه شهر دمشق تشکیل شد و کمکم حوزه فعالیتش را به کل منطقه غوطه شرقیه و پس از آن به دیگر مناطق حومه شهر دمشق گسترش داد. گروه جیشالاسلام هزاران جنگجو در صفوف خود دارد و دارای تجهیزات سنگین نظامی مختلف از قبیل تانک، توپخانه و سامانه موشکی دفاع ضدهوایی است.
حامی اصلی گروه جیشالاسلام، عربستان است و این گروه تروریستی به مدد حمایتهای گسترده آلسعود توانست در زمان کوتاهی در حومه شهر دمشق گسترش پیدا کند. البته پس از هلاکت زهران علوش مؤسس گروه جیشالاسلام در دی ماه سال ۹۴، این گروه تروریستی ضعیفتر شد، اما هنوز هم قویترین گروه مسلح در استان دمشق است.
فرماندهان گروه جیشالاسلام زمانی رؤیای اشغال شهر دمشق پایتخت سوریه و سرنگونی حکومت بشار اسد را در سر میپروراندند و برای رسیدن به این هدف تلاش بسیار زیادی کردند، اما ارتش سوریه با کمک متحدانش توانست مناطق تحت سیطره جیشالاسلام در منطقه غوطه شرقیه را محاصره کند و این امر باعث قطع ارتباط این منطقه با مناطق دیگر سوریه شد و نقشه گروه جیشالاسلام برای اشغال شهر دمشق شکست خورد.
حزب اسلامی ترکستان
حزب اسلامی ترکستان یکی از گروههای تروریستی خارجی فعال در سوریه است که عناصرش را تروریستهای چینیتبار تشکیل میدهند. حزب اسلامی ترکستان در دهه نود میلادی برای جدا کردن ایالت مسلماننشین سینکیانگ از چین به وجود آمد. آغاز فعالیت حزب اسلامی ترکستان از افغانستان بود و این گروه تروریستی از ابتدای فعالیت تا کنون به عنوان گروهی نزدیک به گروه تکفیری القاعده شناخته میشود. گروه حزب اسلامی ترکستان در دهههای اخیر در لیست گروههای تروریستی برخی از کشورهای جهان قرار گرفته است.
حضور گروه حزب اسلامی ترکستان در ترکیه چشمگیر و دولت اردوغان حامی اصلی این گروه تروریستی است. این گروه به صورت گسترده از اتباع چینی ساکن در ترکیه جذب نیرو میکند و این جنگجویان چینیتبار را پس از آموزشهای نظامی در ترکیه، برای جنگ به سوریه میفرستد.
عناصر حزب اسلامی ترکستان بیشتر در مناطق شمالی سوریه همچون استانهای ادلب و حلب حضور دارند. فعالیت این گروه تروریستی در سوریه علنی است و تصاویر نبردهای عناصر این گروه در سوریه در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. تعداد جنگجویان گروه حزب اسلامی ترکستان در سوریه به هزاران نفر میرسند که تا کنون چندصد نفر از آنها در نبرد با ارتش سوریه به هلاکت رسیدهاند.
حرکت احرارالشام
گروه حرکت احرارالشام یکی از گروههای تروریستی بزرگ در سوریه است که فعالیتش در سال ۲۰۱۱ در استان ادلب در شمال این کشور شروع شد و در ادامه فعالیت این گروه تروریستی به مناطق مختلف کشور سوریه گسترش پیدا کرد. هم اکنون گروه حرکت احرارالشام در استانهای مختلف سوریه همچون حلب، حمص، درعا، دمشق، حماه و ادلب فعال است، اما قدرت این گروه تروریستی بیشتر در شمال سوریه است.
وهابیهای سوریه، اعضای گروه حرکت احرارالشام را تشکیل میدهند. تعدادی از اعضای سابق گروه تکفیری القاعده هم در صفوف احرارالشام حضور دارند. این گروه تروریستی از لحاظ اعتقادی به القاعده بسیار نزدیک است. گروه حرکت احرارالشام تنها به فعالیت نظامی بسنده نمیکند، بلکه در مناطق اشغالی سوریه به صورت گسترده تبلیغ وهابیت میکند.
کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از قبیل عربستان و کویت، حامی اصلی گروه حرکت احرارالشام هستند. علما و تاجران وهابی این کشورها بدون اینکه از سوی دولتهای خودشان مورد بازخواست قرار بگیرند، به صورت گسترده به گروه احرارالشام کمک میکنند.
بدترین ضربه به گروه احرارالشام در سال ۲۰۱۴ زده شد. در آن سال انفجاری بزرگ در محل برگزاری جلسه فرماندهان این گروه تروریستی در استان ادلب رخ داد که براثر آن انفجار چهل تن از فرماندهان ارشد و عناصر گروه حرکت احرارالشام به هلاکت رسیدند. در میان کشتهشدگان حسان عبود مؤسس و فرمانده وقت احرارالشام هم بود.
جندالاقصی
گروه جندالاقصی یکی دیگر از گروههای تکفیری در سوریه است که در شمال سوریه و بهخصوص استانهای ادلب و حلب فعالیت میکند. این گروه تکفیری از لحاظ اعتقادی شباهت زیادی به داعش و جبههالنصره دارد. در سال ۲۰۱۳ شخصی به نام ابوعبدالعزیز قطری گروهی را در سوریه به نام سرایا الجهاد تأسیس کرد که در ادامه به جندالاقصی تغییر نام داد. ابوعبدالعزیز قطری از نزدیکان اسامه بن لادن و از عناصر رده بالای القاعده بود که سابقه سالها فعالیت تروریستی در افغانستان، عراق و چچن را در کارنامه خود داشت.
گروه جندالاقصی گرچه در نگاه اول با توجه به نامش، فلسطینی به نظر میرسد، اما این گروه هیچ ارتباطی با فلسطین و مردم این کشور ندارند. تعداد اعضای گروه جندالاقصی بین هزار تا هزار و پانصد نفر برآورد شده است. بیشتر اعضای این گروه از اتباع کشورهای خارجی بهخصوص کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و عربستان هستند.
فعالیت گروه جندالاقصی بیشتر در استان ادلب، منطقه سهل الغاب در استان حماه و جنوب استان حلب است. این گروه تروریستی به گروههای تکفیری دیگر همچون جبههالنصره و حزب اسلامی ترکستان نزدیک است. طی سالهای اخیر تعدادی از عناصر گروه جندالاقصی به گروههایی چون داعش و جبههالنصره پیوستند.
گروه جندالاقصی علاوه بر ارتش سوریه با گروههای مسلح دیگر هم وارد درگیری مسلحانه شده است. در خونینترین این درگیریها، گروه جندالاقصی با دو گروه جنبش حزم و ارتش انقلابیون در استان ادلب در شمال سوریه جنگید که در این درگیریها دهها تروریست از دو طرف کشته شدند.
فیلقالشام
یکی دیگر از گروههای تروریستی فعال در سوریه، گروه فیلقالشام است که در سال ۲۰۱۴ میلادی تشکیل شد. این گروه به اخوان المسلمین سوریه نزدیک و به همین دلیل از حمایت گسترده کشورهای ترکیه و قطر برخوردار است و این کشورها به صورت گسترده پول، سلاح و مهمات را دراختیار گروه فیلقالشام قرار میدهند، به گونهای که این گروه، جزو گروههای مجهز مسلح در استان حلب به شمار میرود.
تعداد عناصر گروه فیلقالشام حدود چهارهزار جنگجو برآورد میشود و مناطق اصلی فعالیت این گروه در استانهای ادلب، حلب، حمص و حماه سوریه است. فیلقالشام نقش شایان ذکری را در اشغال استان ادلب از جمله شهرهای ادلب، اریحا و جسرالشغور ایفا کرده است و عناصر این گروه در کنار تروریستهای جبههالنصره در این مناطق بر ضد ارتش سوریه جنگیدهاند.
اما طی ماههای اخیر بیشترین فعالیت گروه فیلقالشام در حومه جنوبی استان حلب بوده است و این گروه بیشتر نیروهایش را از استانهای دیگر به جنوب حلب منتقل کرده است تا جلوی پیشروی رزمندگان مقاومت در این منطقه را بگیرد.
کتائب نورالدین زنکی
گروه کتائب نورالدین زنکی یکی از گروههای تروریستی فعال در استان حلب در شمال سوریه است که حدود پنج هزار جنگجو دارد و مرکز اصلی فعالیت آن در حومه غربی استان حلب است. گروه کتائب نورالدین زنکی از سوی کشورهای مختلف بهخصوص ترکیه و قطر حمایت میشود و سلاحهای پیشرفتهای همچون موشکهای ضدزره به دست این گروه رسیده است.
گروه نورالدین زنکی از قدیمیترین گروههای مسلح اخوانی در سوریه است و شخصی به نام توفیق شهابالدین آن را در اواخر سال ۲۰۱۱ در روستایی به نام شیخسلیمان در حومه غربی استان حلب تأسیس کرد. البته فعالیت گروه کتائب نورالدین زنکی طی سالهای اخیر به مناطق مختلف استان حلب و ادلب در شمال سوریه گسترش پیدا کرده است. عناصر این گروه در تمام جبهات درگیری با ارتش سوریه در حومه غربی شهر حلب حضور دارند و بیشتر روستاها و شهرکهای این منطقه را از سیطره ارتش سوریه خارج کردهاند.
شامالاسلام
گروه شامالاسلام یکی از گروههای وهابی فعال در سوریه است. حدود ۵۰۰ جنگجو در صفوف این گروه تکفیری حضور دارند که بیشتر آنها از اتباع کشورهای شمال آفریقا و بهخصوص مغرب هستند. گروه شامالاسلام را سه تن از زندانیان مغربی زندان گوانتامو پس از آزادی از این زندان تأسیس کردند. این گروه در لیست گروههای تروریستی برخی از کشورها ثبت شده است.
ابراهیم بنشقرون یکی از مؤسسین گروه جیشالاسلام و امیر این گروه تکفیری بود که سابقه عضویت در گروه القاعده و جنگیدن در افغانستان را در کارنامه خود داشت. او سه سال در زندان گوانتانامو و هفت سال در زندانهای مغرب زندانی بود و پس از شروع ناآرامیها در سوریه با سفر به این کشور، گروه تکفیری شامالاسلام را در سوریه تأسیس کرد تا دو سال پیش به دست نیروهای ارتش سوریه در استان لاذقیه به هلاکت رسید.
محل اصلی فعالیت گروه شامالاسلام استان لاذقیه در شمال سوریه است و عناصر این گروه تکفیری از سه سال پیش تا کنون در مناطق حومه شمالی استان لاذقیه با نیروهای ارتش سوریه میجنگند. البته عناصر گروه شامالاسلام در نبردهای استان حلب سوریه هم حضور داشتند.
جماعت امام بخاری
گروه جماعت امام بخاری گروهی است که تروریستهای تکفیری اهل ازبکستان آن را در سال ۲۰۱۳ در سوریه تأسیس کردند. طی سالهای اخیر صدها تروریست ازبک به جماعت امام بخاری پیوستهاند و گفته میشود که این گروه با طالبان هم بیعت کرده است.
جماعت امام بخاری جزو همپیمانان گروه تکفیری جبههالنصره است. فعالیت جماعت امام بخاری بیشتر در استانهای ادلب و حلب در شمال سوریه است و این گروه تکفیری در حمله به شهرهای شیعهنشین فوعه و کفریا نقش داشته است. البته طی سالهای اخیر برخی از عناصر ازبک جماعت امام بخاری با جدا شدن از این گروه به داعش پیوستند و حتی در عملیاتهای انتحاری این گروه تکفیری در عراق و سوریه شرکت داشتند.
آینده گروههای مسلح در سوریه
به نظر نمیرسد که در آینده نزدیک از تعداد گروههای مسلح در سوریه کاسته شود و این گروهها به سوی اتحاد با یکدیگر پیش بروند، چون این گروهها از لحاظ اعتقادی، اهداف و برنامهها با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند. علاوه بر این رقابت زیادی میان گروههای مسلح برای رسیدن به قدرت و ثروت در سوریه وجود دارد و این گروهها به همین دلیل بارها در مناطق مختلف سوریه با یکدیگر جنگیدهاند.
همچنین در جنگ بین گروههای تکفیری همچون جبههالنصره و دیگر گروههای مسلح در سوریه به نظر میرسد که گروههای تکفیری پیروز شوند و بر قدرت این گروهها در مناطق اشغالی سوریه افزوده گردد، چون حامیان بزرگی از این گروههای تکفیری بهخصوص جبههالنصره پشتیبانی میکنند و عناصر این گروههای تکفیری در مقایسه با تروریستهای دیگر اعتقادات قویتری برای جنگ دارند.
سوتیترها:
۱٫
فعالیت گروههای مسلح در سوریه بخشی از این کشور را به مملکتی ملوکالطوایفی تبدیل کرده که در آن دولت قدرتمندی وجود ندارد و در هر منطقه یک گروه مسلح حکم میرانند و اداره آن منطقه را برعهده دارند. در مناطق خارج از سیطره دولت در سوریه، به دلیل کثرت گروههای مسلح، هرج و مرج حاکم است.
۲٫
کشورهای مختلفی چون آمریکا، ترکیه، عربستان، اردن، رژیم صهیونیستی و قطر با ارسال پول، سلاحهای پیشرفته و مهمات به سوریه از این گروهها حمایت میکنند. علاوه بر این ترکیه هم مرزهای مشترک خود با سوریه را برای سفر دهها هزار جنگجوی خارجی به این کشور باز کرده است.