درآمد: در ادامه مبحـث سلسله مقالات سیمای امیرالمؤمنین(ع) در قرآن که شرح زیارت حضرت امیرمؤمنــان علــی(ع) از حضـرت امـام هـادی(ع) روایت شـده و به تصویر سیمای مولی علی(ع) از نگاه قـرآن پرداختـه است. در این شماره بـه بخشهایی دیگری از این زیارت میپردازیم.
تردیدناپذیری مقامات و فضائل امیرمؤمنان علی(ع)
اشهد یا امیرمؤمنین ان الشاک فیک ما أمن بالرسولالامین: گواهی میدهم ای امیرمؤمنان! هرکس در حقانیت و امامتت شک کند به رسول امین خدا(ص) ایمان نیاورده است.
هویت شک
شک و تردید همانند ویروس است و برای آمدن اجازه نمیگیرد. بر این اساس شک وقتی بدون اختیار و اراده انسان بیاید مشمول حدیث معروف «رفع» است و مورد مؤاخذه قرار نمیگیرد؛ اما اگر زمینهساز شک و تردید خود انسان شد، مؤاخذه میشود. مؤمن کاری میکند که زمینه آمدن این ویروس در جان وی پدید نیاید:
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ یَرتَابُوا وَجَاهَدُوا بِأمْوَالِهِمْ وَأنْفُسِهُم فِی سَبِیلِ اللَّهِ ۚأُولَٰئِکَ هُمُ الصَّادِقُون؛(۱) مؤمنان واقعی تنها کسانی هستند که به خدا و رسولش ایمان آوردهاند و هرگز شک و تردیدی به خود راه نداده و با اموال و جانهای خود در راه خدا جهاد کردهاند. آنها راستگویانند.
«ریب و ارتیاب» به معنای شک نیست. ریب به چیزی گفته میشود که عامل شک و انحراف باشد و ارتیاب به این معنی است که انسان عوامل شکآور را از خودش زائل نکند، بلکه آنها را بپذیرد. آیه میگوید مؤمن کسی است که موجبات شک و انحرافاتی را که در اندیشه پدید میآیند، با کسب علم و فضیلت و مداومت در عمل تدریجاً از وجود خویش زائل سازد.
به عبارت دیگر امر و نهی به چیزی تعلق میگیرد که اختیاری باشد و شک تا آنجا که از اختیار بیرون است منهیعنه نیست و زمانی امر به پرهیز از آن میشود که تحت اختیار انسان باشد؛ یعنی زمینه آن را فراهم نسازید.
به این ترتیب معنای این جمله امام هادی(ع) روشن میشود که کسی که شک در حقانیت حضرتت داشته باشد ایمان به رسول امین (ص) نیاورده است. یعنی آن کسی که به پیامبر(ص) ایمان داشته باشد با آن همه تأکیدی که از آغاز تا پایان بعثت پیامبر(ص) بر امامت حضرتت داشت، در آن تردید نخواهد کرد و اگر همچنان مردد بماند، معنایش این است که در پیامبر(ص) تردید دارد.
اصرار پیامبر(ص) بر معرفی شخصیت والای امام علی(ع)
شاید بتوان گفت که بعد از توحید بیشترین عنصری که پیامبر اکرم(ص) بر آن تأکید کرده است ولایت و افضلیت امیرمؤمنان علی(ع) است. اینک برخی از کلمات قصار پیامبر(ص) را در باره امیرالمؤمنین(ع) تقدیم میدارم:
۱- علی خیر امتی
۲- علی خیر اهلی
۳- علی خیر اخوتی؛ علی(ع) بهترین برادر من است.
۴- علی خیر البشر؛ علی(ع) بهترین بشر
۵- علی خیر البریّه، علی(ع) بهترین بندگان
۶- علی خیر الامه؛ علی(ع) بهترین امت
۷- علی خیر الخلف؛ علی(ع) بهترین جانشین
۸- علی خیر الخلق؛ علی(ع) بهترین بندگان
۹- علی خیر الرجال؛ علی(ع) بهترین مردان
۱۰- علی خیر الناس؛ علی(ع) بهترین مردم
۱۱- علی خیر الاوصیاء؛ علی(ع) بهترین اوصیاء
۱۲- علی افضل الناس حلماً؛ علی(ع) برترین مردم در حلم
۱۳- علی امام امتی؛ علی(ع) امام امتم
۱۴- علی حجتی علی امتی؛ علی(ع) حجت من بر امتم
۱۵- علی اعلم الناس بالله؛ علی(ع) عالمترین مردم به خدا
۱۶- حبّ علی عباده؛ محبت علی(ع) عبادت است.
۱۷- ذکر علی عباده؛ یاد علی(ع) عبادت است.
۱۸- النظر الی وجه علی عباده؛ نگاه به چهره علی(ع) عبادت است.
۱۹- موده علی عباده؛ دوستی علی(ع) عبادت است.
۲۰- عادی الله عادی علیاً؛ آن کس که با علی(ع) دشمنی کند خدا با او دشمنی میکند.
۲۱- علی عمود الاسلام؛ علی(ع) ستون خیمه دین است.
۲۲- و انا افتخر بعلیبن ابیطالب؛ من به علی(ع) افتخار میکنم و…. چند صفحه مجموع این کلمات قصار است.(۲) اگر کسی در پی حق باشد بدون تردید این جملات نورانی او را به یقین میرساند.
امام علی(ع) بعد از پیامبر بیهمتا
و ان العادل بک غیرک عاند عن الدین القویم الذی ارتضاه لنا رب العالمین و اکمله بولایتک یوم الغدیر؛ و هر که دیگری را در جایگاه تو بداند با دین استواری که پروردگار عالم برای ما پسندید و آن را در روز غدیر به ولایت و امامت تو کامل فرمود، دشمنی کرده است.
خداوند وعده میدهد که دین آینده بشریت دینی است که خداوند آن را پسندیده است.
« وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَیَسْتَخْلِفَنَّهُمْ فِی الْأَرْضِ کَمَا اسْتَخْلَفَ الَّذِینَ مِنْ قَبْلِهِمْ وَلَیُمَکِّنَنَّ لَهُمْ دِینَهُمُ الَّذِی ارْتَضَىٰ لَهُمْ وَلَیُبَدِّلَنَّهُمْ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا ۚ یَعْبُدُونَنِی لَا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئًا ۚ وَمَنْ کَفَرَ بَعْدَ ذَٰلِکَ فَأُولَٰئِکَ هُمُ الْفَاسِقُونَ (۳): خداوند به کسانی از شما که ایمان آورده و کاری شایسته انجام دادهاند وعده میدهد که قطعاً آنان را حکمران روی زمین خواهد کرد، همان گونه که به پیشینیان آنها خلافت روی زمین را بخشید و دین و آئینی را که برای آنان پسندید، پابرجا و ریشهدار خواهد ساخت و ترسشان را به امنیت و آرامش مبدل میکند تا آنکه تنها مرا میپرستند و چیزی را شریک من نخواهند ساخت و کسانی که پس از آن کافر شوند آنها فاسقانند.»
سئوال این است که دینی را که خداوند برای آینده بشریت پسندیده است کدام است؟
پاسخ این است این دین همان است که در آیه پس از نصب امیرالمؤمنین(ع) به امامت نازل شده آمده است:
اَلْیوْمَ أَکمَلْتُ لَکمْ دینَکمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیکُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دیناً….؛(۴) امروز دین اسلام را کامل و نعمتم را بر شما تمام کردم و اسلام را به عنوان آئین جاودان شما پذیرفتم…
همان گونه که در این زیارت بلند هم آمده، شواهد فراوان و آشکار گویای آنند که آن روز، روز نصب امیرمؤمنان علی(ع) به امامت بود.
صراط مستقیم راه امام علی(ع) است
«وَ أَشْهَدُ أَنَّکَ المُعَنیّ بّقَولِ العَزیزِ الحَکیم» ؛ «وَ أَنَّ هَذَا صِرَاطِی مُسْتَقِیمًا فَاتَّبِعُوهُ وَلَا تَتَّبِعُوا السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِکُمْ عَن سَبِیلِهِ» (انعام/ ۱۵۳): و گواهی میدهم که مقصود در این کلام خداوند عزیز و مهربان توئی که میفرماید این راه مستقیم من است. از آن پیروی کنید و از راههای دیگر پیروی نکنید که شما را از راه حق دور میسازد.
این آیه به صراحت کثرتگرایی دینی (پلورالیسم)(۵) را رد میکند، زیرا در قرآن کریم صراط تنها مفرد به کار رفته است و سبل الله هم راههای فرعیاند که به صراط میپیوندند، همانند نورهای ضعیف گوناگون که به خورشید مرتبطاند.
راوی میگوید از امام باقر(ع) پرسیدم که معنای این آیه چیست که: «وَ أَنَّ هَذَا صِرَاطِی مُسْتَقِیمًا فَاتَّبِعُوهُ»؛(۶) این راه مستقیم من است از آن پیروی کنید. حضرت فرمودند و الله علیٌ هو و الله علی المیزان و الصراط؛(۷) به خدا قسم او علی است و در میزان و صراط حاضر است.
دشمنی ما مولی علی(ع) گمراهی است
ضلّ والله و اضلّ من اتبع سواک و عند عن الحق من ناداک؛ گمراه شد به خدا قسم کسی که از غیر تو پیروی کرد، دیگران را نیز گمراه کرد و هرکه با تو دشمنی کرد با حق دشمن بود و از راه حق منحرف شد.
وقتی مولی علی(ع) محور حق است، طبیعتاً انحراف از او انحراف از حق است.
در چندین روایت که شیعه و سنی روایت کردهاند آمده است که پیامبر اکرم(ص) به جناب عمار فرمود: «اگر دیدی علی به مسیری میرود و مردم به مسیر دیگر، به راه علی برو و مردم را رها کن…»(۸)
در روایات متعدد از پیامبر اکرم(ص) رسیده است: علی مَعَ الحَق وَ الحقُ مَعَ العلی؛(۹) علی با حق است و حق با علی است.
این روایت را امامان اهل سنت از عدهای از اصحاب پیامبر(ص) نقل کردهاند از ام سلمه، از ابی سعید خدری از عائشه، از کعب بن عجره و از اعلام اهل سنت ترمذی، طبرانی، حاکم، خطیب ابن عساکر، بزاز و…(۱۰)
ثبات در صراط مستقیم
اَلّلهُمُّ سَمِعنا لِامرِک وَ اطعَنا وَ اتَّبَعَنا صِراطِکَ المُستَقیم فَاهدَنا رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنَا وَ اجعَلنا مِن الشّاکِرین لانعَمِک؛ خدایا فرمان تو را شنیدیم و اطاعت و تبعیت کردیم از راه مستقیمت. بار پروردگارا! ما را هدایت فرما (در این صراط ثابتقدم نگهدار) و دلهای ما را پس از آنکه به راه طاعت هدایت کردی، منحرف مگردان و ما را از شکرگزاران نعمتهایت (بهخصوص نعمت ولایت) قرار ده.
در این فراز گفته میشود خداوندا! حال که توفیق شنیدن امرت را یافته و در صراط مستقیم حضرتت قرار گرفتهایم، در این صراط بمانیم و منحرف نشویم و با استقامت در این مسیر شکر نعمت ستودنی ولایت را به جا آوریم.
این فراز برگرفته از آیه ۸ سوره آل عمران است:
رَبَّنا لا تُزِغْ قُلُوبَنا بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنا وَ هَبْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَهً إِنَّکَ أَنْتَ الْوَهَّابُ….؛ پروردگارا! دلهایمان را بعد از آنکه هدایت کردی از راه حق منحرف مگردان و از سوی خود رحمتی بر ما ببخش، زیرا تو بخشندهای.
«زیغ» به معنای انحراف و تمایل به یک سو (به چپ و راست) است. در تفسیر آیه شریفه «اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ» این سئوال مطرح شده است. نمازگزار در صراط مستقیم است. پس معنای اینکه مرا به صراط مستقیم هدایت کن چیست؟
درخواست ادامه دادن این راه مستقیم است. حضرت مولی علی(ع) در تفسیر این جمله میفرماید: «ادم لنا توفیقک الذی اطعناک به فی ماضی ایامنا حتی نطیعک کذلک فی مستقبل اعمارنا؛(۱۱) خداوندا! توفیقاتی را که در گذشته بر ما ارزانی داشتی و به برکت آن تو را اطاعت کردیم همچنان ادامه ده تا در آینده عمرمان نیز تو را اطاعت کنیم.
در روایت دیگری در تفسیر آیه از امام صادق(ع) رسیده است: «ارشدنا للزوم الطریق المؤدی الی محبتک و المبلّغ الی جنتک و المانع من ان نتبع اهواءنا فنعطب او ان تأخذ بأرائنا فنهلک؛(۱۲) خداوندا! ما را بر راهی که به محبت تو میرسد و به بهشت واصل میشود و مانع از پیروی هوسهای کشنده و آرای انحرفی و هلاک کننده میشود، ثابت بدار.»
پینوشت:
۱- حجرات، آیه ۲۵٫
۲- فهرس محلقات احقاق الحق، از ص۳۹۵ تا ص۴۱۱٫
۳- نور، آیه ۵۵٫
۴- مائده، آیه ۳٫
۵- پلورالیسم ترکیبی از «پلورال» و پسوند «ایسم» یا «ایزم» است که به کثرتگرایی یا آئین کثرت ترجمه شده است. تفسیر تسنیم، ج ۲۷، ص ۴۲۲ به نقل از فرهنگ کامل انگلیسی فارسی، ج ۴، ص۴۰۹۱٫ فرهنگ جامع پیشرو آریانپور، ج ۴، ص ۳۹۴۹٫
۶- انعام، آیه ۱۵۳٫
۷- بصائرالدرجات، ج ۱، ص۵۱۲٫
۸- المستدرک علی الصحصحین، ج ۳، ص ۵۷٫
۹- تاریخ دمشق، ج ۳، ص ۱۲۰٫
۱۰- قادتنا کیف نعرفهم، ج ۲، ص .۱۸۳
۱۱- معانی الاخبار، ص ۳۳، ح ۴٫ بحارالانوار، ج ۲۴، ص ۹٫
۱۲- وسائل الشیعه، ج ۲۷، ص۴۹ (چاپ آل البیت).