سیمای امیرالمؤمنین در قرآن نام مجموعه مقالاتی در عرصه معرفت شخصیت مولای جهان هستی که حضرت امام هادی(ع) انشا فرمود. در این مقاله به شرح فرازهایی از این زیارت میپردازیم.
- مولی علی(ع) آقا و سرور
السلام علیک یا سید المسلمین؛ سلام بر تو ای آقای مسلمانان!
«سید» به معنای رئیس و آقاست و به کسی گفته میشود که متولی امر نوع مردم باشد و در زندگی و معاش از آنان سرپرستی کند. به جماعت زیاد السواد الاعظم میگویند و سید عهدهدار مدیریت این جماعت زیاد است. بزرگ قوم «سید» است، زیرا بزرگی مستلزم شرافت است و به کسی هم که شرافت داشته باشد، هر چند زیرمجموعه نداشته باشد، «سید» اطلاق میشود در قرآن، جناب یحیی(ع) سید نامیده شده است: «وَ سَیّداً و حَصُوراً»(۱) و از آنجا که مدیریت امر خانه به عهده زوج است، در قرآن به او هم سید گفته شده است. «و الفینا سیدها لدی الباب»؛(۲) شوهرش را دم در دیدند.» جمع سید «ساده» است.(۳)
سلام بر تو ای علی جان که آقای مسلمانان هستی. هم خدا این ولایت و آقایی را به حضرتت داده و زیربنای آن فضائل والا و ارزشمند توست که تو را شایسته این منصب شایسته ساخته است.
- فضائل زیربنای آقایی
امیرالمؤمنین علی(ع) فرمود: «اربع خصال یسود بها المرء: العفه و الادب و الجود و العقل:(۴) چهار خصلت است که آدمی با آنها سرور میشود: عفت، ادب، بخشندگی و خردمندی.»
نیز فرمود: «الشرف کل الشریف من شرفه علمه و السؤدد حق السؤدد لمن اتقی الله ربه:(۵) بزرگوار تمام عیار کسی است که علم و داناییاش به او بزرگی بخشیده باشد و سروری حقیقی از آن کسی است که اهل تقوای از خدا باشد.»
نیز فرمود: «السید من لا یصانع و لا یخادع و لا تعزّه المطامع: (۶) سرور کسی است که سازشکار (در اصول) و اهل مکر و فریب نباشد و فریفته طمعها نشود.»
و نیز فرمود: «من حَلم ساد…؛ هر کس که بردبار باشد سروری کند…»
اینها گوشهای از زمینهسازیهای آقایی و سروری است. در تمام این فضائل امیرالمؤمنین علی(ع) در اوج بود؛ پس او باید «سیدالمرسلین» باشد.
- امام علی(ع) پیشوای مؤمنان
و یعسوب الدین؛ سلام بر تو که پیشوای مؤمنانی
«یعسوب» به ملکه زنبوران عسل گفته میشود که هرگاه به پرواز درآید تمام زنبورانی که در آن کندو با او زندگی میکنند به دنبال او به پرواز در میآیند. پس به رئیس هر قومی یعسوب اطلاق شده است.
کندوی زنبور عسل نماد نظم است و یعسوب امیر آن است و تمام زنبورها مطیع او هستند. قانونمندی و نظم زنبورها و رعایت مقررات زندگی اجتماعی در کندوها حیرتانگیز است.
این واژه را پیامبر اکرم(ص) مکرراً در مورد حضرت مولی علی(ع) به کار بردهاند. ابن عباس میگوید: «من از رسول خدا(ص) شنیدم در حالی که دست علی را گرفته بودند میفرمودند: «هذا اول من آمن بی و اول من یصافحنی یوم القیامه و هو فاروق هذه الامه یفرق بین الحق و الباطل و هو یعسوب المؤمنین و المال یعسوب الظلمه:(۸) علی اولین کسی است که به من ایمان آورد و نخستین کسی است که روز قیامت با من مصافحه میکند و او فاروق این امت است؛ یعنی حق را از باطل جدا میکند و او یعسوب (پیشوای) مؤمنان است. در حالی که مال یعسوب ظالمان است. «چون مرزهای خدایی را رعایت نمیکنند.»
این مضمون در روایات دیگری نیز در برخی با پسوند دین «یعسوب الدین(۹) در برخی با پسوند مؤمنین یعسوب المؤمنین(۱۰) در برخی با پسوند متقین یعسوب المتقین آمده است.(۱۱)
این واژه هم میتواند اخبار باشد، یعنی مؤمنان مولی علی(ع) را به رهبری برمیگزینند و گوش به فرمان اویند و هم میتواند انشا باشد، یعنی مؤمنان باید امیرالمؤمنین(ع) را به عنوان رهبر خود برگزینید و مطیع محض او باشند. (دقت کنید)
- امام علی(ع) رهبر اهل تقوی
و امام المتقین؛ سلام بر امام اهل تقوی
«متقین» از ریشه «تقوی» و آن از اصل «وقایه» است که به معنای حفظ است. برای تقوا معانی گوناگونی گفته شده است. به نظر میرسد گویاترین معنا «حریم نگهداشتن برای خداوند است.» این واژه جامعترین کلمه در مضامین اخلاقی اسلام است که میتوان تمام آنها را در آن جا داد. شاید به همین دلیل است که خطیب جمعه مأمور به دعوت به تقوا شده است، زیرا با الهام از این کلمه میتواند در هر عرصهای نصیحت شایسته داشته باشد.
امیرالمؤمنین(ع) امام اهل تقوی است. اصلاً او تفسیر تقوی است. تقوای همه جانبه فردی، خانوادگی، اجتماعی، سیاسی و… و….
در دو مورد از نهجالبلاغه حضرت مولی علی(ع) پیامبر(ص) را امام اهل تقوی معرفی میکند.
«… فهو امام من اتقی…:(۱۲) پس پیامبر(ص) پیشوای اهل تقوی است.»
بنابراین تأسی به حضرت نبی اکرم(ص) آراسته شدن به فضیلت برجسته تقوی است، زیرا رهبر امام المتقین هم پیامبراکرم(ص) و او پرورش یافته آن مکتب است. اما جلوههای تقوای مولا علی(ع) حقیقتاً مصداق «مثنوی هفتاد من کاغذ است». شاید بتوان گفت هیچ کسی همانند حضرت مولی(ع) به تفصیل، ویژگیهای اهل تقوا را بیان نکرده است. «خطبه متقین» اوج جلوه فضائل متقین است، زبان عمل آن را انشا کرده است؛ لذا تا ابد بر دلها مینشیند.
- مولی علی(ع) پیشوای نیکان جهان
و قائد الغر المحجلین؛ و پیشوای نیکان و روسفیدان عالم
این وصف که از القاب حضرت مولی علی(ع) است وصفی است که در شب معراج خداوند به امیرمؤمنان(ع) داده شده است. در آن شب خداوند به پیامبر(ص) فرمود: یا محمد قال لبیک ربّی قال من لامتک من بعدک؟ قال الله اعلم قال علیبن ابیطالب امیرالمؤمنین(ع) و سیدالمسلمین و قائد الغرالمحجلین…:(۱۳) ای محمد! عرض کرد لبیک پروردگار من! خداوند فرمود: بعد از تو چه کسی رهبر امتت خواهد بود؟ پیامبر(ص) فرمودند: خدا داناتر است. فرمود: علیبن ابیطالب(ع) امیر مؤمنان و سرور مسلمانان پیشوای دست و رو سپیدان است.
واژه «قائد» که جمع آن قوّاد و قاده است به معنای جلودار و در اصطلاح به معنای فرمانده جنگ است و به فرماندهان دیگر هم گفته میشود: «المجتهدون قواد اهل الجنه: آنان که تلاش در قرآن دارند فرماندهان بهشت هستند.»(۱۴)
واژه «غُرّ» جمع اغراست از ریشه غره به معنای سفیدی که در صورت است: «بیاض فی الوجه»(۱۵)
واژه «المحجلین» به معنای جاهای وضو در دستها و قدمهاست. اثر وضو در صورت و دو دست و دو پا در انسان تشبیه شده به صورت و دو دست و دو پای او.(۱۶)
به این ترتیب معنای جمله قائد الغر المحجلین «پیشوای دست و رو سپیدان» دست و رو سپیدی است که برخاسته از جان علی(ع) است. پروندهای بهحدی سفید است که ذرهای ظلمت در آن نیست. بیدلیل نیست که خداوند این لقب را توسط پیامبر(ص) به مولی علی(ع) میدهد.
مدال خداوند در شب معراج را خواندید و اینک مدال پیامبر اکرم(ص): «اول المؤمنین اسلاماً و اخلصهم ایماناً و اسمح الناس کفاً سیدالناس بعدی قائد الغر المحجلین امام اهل الارض علیبن ابیطالب؛(۱۷) اولین مؤمنان در اسلام آوردن خالصترین آنان در ایمان آوردن و دست و دلبازترین آنان در بخشش، سرور مردم پس از من، رهبر دست و رو سپیدان امام زمینیان علیبن ابیطالب(ع) است.»(۱۸)
- مولی علی(ع) برادر رسول خدا(ص)
اشهد انک اخو رسولالله؛ شهادت میدهم که تو برادر رسولاللهی
برادری در قرآن بر دو نوع است: برادری سببی و برادری ایمانی: « إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَه»(حجرات/۱۱). این برادری که افتخار امیرمؤمنان علی(ع) است، فوق این دوست و آن «سنت مؤاخاه» و برادری است.
سنت مؤاخاه یعنی عقد برادری بین مسلمانان که هم قبل از هجرت اتفاق افتاد و هم بعد از آن و در هر دو مقطع پیامبر اکرم(ص) امیرمؤمنان علی(ع) را برادر خود قرار داد. در مقطع قبل از هجرت فرمودند: «أَمَا تَرْضَى أَنْ أَکُونَ أَخَاکَ؟! »(۱۹) آیا راضی نیستی که برادر تو باشم؟ قال بلی یارسولالله. حضرت مولی علی(ع) فرمود: «آری راضیام ای پیامبر خدا». در مقطع بعد از هجرت آمده است: «ثم اخذ بید علیبن ابیطالب فقال هذا اخی» سپس دست علیبن ابیطالب را گرفتند و فرمودند او برادر من است.(۲۰) و در هر دو مقطع قبل و بعد از هجرت فرمودند: «انت اخی فی الدنیا و الاخره»(۲۱) تو در دنیا و آخرت برادر منی.
سنت «مؤاخاه» یا برادری دینی نقش ارزندهای در شکلگیری جامعه دینی داشت و بشیری بود برای کمتر شدن مشکلات مسلمانان.(۲۲) و نیز مدال افتخار دیگر برای حضرت مولی علی(ع) زیرا در برادریها پیامبر(ص) سنخیتها را لحاظ میکردند.(۲۳) تنها بزرگی که سنخیت برادری با پیامبر اکرم(ص) را داشت، امیر مؤمنان علی(ع) بود.
- امام علی(ع) جانشین پیامبر(ص)
و وصیه و وارث علمه و امینه علی شرعه و خلیفته فی امته و اول من امن بالله و صدق بما انزل علی نبیه؛ سلام بر تو که وصی پیامبری و وارث علم اوئی و امین او بر شریعت او و جانشین او در امتش هستی. اول کسی هستی که به خدا ایمان آورد و آنچه را بر پیامبر(ص) خدا نازل شد تصدیق کرد.
در فرازهای گذشته به شرح این مضامین پرداختیم سئوالی که در اینجا مطرح است این است که راز و رمز این تکرارها چیست؟ پاسخ این است که این زیارتها تنها متونی برای خواندن و ثواب بردن نیستند، بلکه متون والا و ارزشمند امام شناسی هستند. هدف آن است که این فضائل در عمق جانها بنشینند و این نیاز به تکرار دارد. اصولاً تربیت منهای تکرار حاصل نمیشود و این راز تکرارها در مضامین بلند قرآنی است. تکرار داستان آموزنده انبیا حتی تکرار برخی از جملات مثل « فَبِأَیِّ آلاءِ رَبِّکُمَا تُکَذِّبَان» در سوره الرحمن و امثالهم.
پاورقیها:
۱- آلعمران/۳۹٫
۲- یوسف/۲۵٫
۳- احزاب/۶۷٫
۴- بحارالانوار، ج۹۴، ح۲۳٫
۵- بحارالانوار، ج۷۸، ح۸۲
۶- غررالحکم واژه سید.
۷- بحارالانوار، ج۷۷، ص۲۰۸٫
۸- میزان الاعتدال ذهبی، ج۲، ص۳؛ الغدیر، ج۳، ص۴۴۱ (چاپ قبل، ج۲، ص۳۱۳)
۹- الامالی شیخ صدوق، ص۱۸۸، ح۱۹۷؛ مصباح الزائر، ص۴۷۷٫
۱۰- تفسیر عیاشی ۲، ص ۱۸؛ نهجالبلاغه، حکمت ۳۱۶؛ خصال ص۶۳۳٫
۱۱- الامالی، ص۴۵۰، ح۶۰۹٫
۱۲- نهجالبلاغه، خطبه ۱۱۶ و ۹۴٫
۱۳- اصول کافی، ج۱، ص۴۴۳ (باب مولد النبی، حدیث ۱۳)
۱۴- مجمع البحرین، ج۳، ص۱۵۲۰، ماده قود (چاپ مؤسسه البعثه تهران)
۱۵- مجمع البحرین، ج۲، ص۱۳۱۳، ماده غرّ (چاپ مؤسسه البعثه تهران)
۱۶- مجمع البحرین، ج ۱، ص۳۶۷، ماده حجل (چاپ مؤسسه البعثه تهران)
۱۷- الامالی شیخ صدوق، ص۲۵۰، ح۲۷۵٫
۱۸- نیز ر.ک به معانی الاخبار، ص۳۷۲، ح۱؛ تفسیر فررات، ص۲۰۶، ح۲۷۲٫
۱۹- السیره الحلبیه، ج۲، ص۲۰٫
۲۰- الامالی شیخ طوسی، ص۵۸۷، ح۱۲۱۵٫
۲۱- الاستیعاب، ج۳، ص۲۰۲٫
۲۲- ر.ک دانشنامه قرآن و حدیث، ج۲، ص۱۲۹٫
۲۳- ر.ک به نام ۱۲۲ نفری که دو به دو خواهر و برادر شدند، دانشنامه قرآن و حدیث، ج۲ از ص۱۵۲ تا ص۱۷۲٫